Bedobta a törülközőt a rasszista NBA-tulaj

Fotó: Getty Images / Stephen Dunn

-

Donald Sterling, a Los Angeles Clippers kosárlabdacsapatának tulajdonosa szerdán beleegyezett a klub eladásába és úgy döntött, visszavonja keresetét az észak-amerikai liga (NBA) ellen.


A mostani szezonban a rájátszás főcsoport-elődöntőjében búcsúzott együttes eladását az üzletember felesége jelentette be pénteken, a vevő a Microsoft korábbi vezérigazgatója, Steve Ballmer lesz. A vételár kétmilliárd dollár. Csakhogy Sterling eddig nem volt hajlandó belemenni az eladásba, sőt, a múlt héten egymilliárd dollár kártérítést követelve, beperelte a ligát. Sterling ügyvédje szerdán este jelentette be, hogy ügyfele meggondolta magát, és rábólint az üzletre, s egyúttal eláll az NBA ellen indított pertől.


A 80 éves klubtulajdonos körüli botrány április végén robbant ki, amikor a TMZ portál nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen ő hallható, amint - többek között - azt mondja barátnőjének, hogy ne vigyen feketéket a csapata meccseire. A rasszista megnyilvánulás óriási vihart kavart az Egyesült Államokban, az NBA illetékes testülete néhány nappal később örökre kitiltotta a rendezvényeiről a tulajdonost, egyben a legsúlyosabb, 2,5 millió dolláros (558 millió forint) bírságot szabta ki rá. A csapatot 33 éve birtokló üzletember akkor megtagadta a bírság kifizetését, egyúttal jelezte, jogi útra tereli az ügyet, ha megpróbálják rákényszeríteni a klub eladására. Sokáig csak ügyvédei szólaltak meg a nyilvánosság előtt, ám két hete Sterling nyilatkozott a CNN televíziónak. Az interjú során elnézést kért "szörnyű hibájáért", ugyanakkor utalt rá, hogy csapdába csalták, a média direkt hozta kínos helyzetbe. Sterling a beszélgetés során az őt élesen kritizáló legendás játékost, Magic Johnsont is sértegette azt hangoztatva, hogy rossz példa a gyerekek számára, mert nemi betegségben szenved, HIV-vírushordozó, és a hozzá hasonló feketék nagyon keveset tesznek a többi színes bőrű emberért.