Bedarálták a pólóválogatottat – még nincs meg az olimpia

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A magyar férfi vízilabda-válogatott 8-5-re kikapott a kiválóan védekező Montenegrótól a belgrádi Európa-bajnokságon, így az olimpiai kvótát egy későbbi kvalifikációs tornán kell megszereznie.


Férfi vízilabda-Eb, Belgrád, elődöntő:

Magyarország–Montenegró 5-8 (2-2, 1-2, 1-1)

gól: Varga Dénes (2), Manhercz (2), Hosnyánszky, ill. Nikola Janovic (2), Ivovic (2), Mladan Janovic, Drasko Brguljan, Darko Brguljan, Vukcevic


Benedek Tibor a meccs előtt azt mondta, hogy biztos abban, hogy a magyar csapat ugyanúgy le fogja győzni Montenegrót, mint a negyeddöntőben Horvátországot, mivel nagyon egyben van a csapat. Ez az első negyedben mindjárt megmutatkozott, hiszen kétszer is vezettünk, mindkétszer Varga Dénes góljával, de Montenegró egyenlíteni tudott.

Benedek Tibor azt is mondta a meccs előtt, hogy külön gyakorolták az emberelőnyös helyzetek kihasználását, mivel Montenegró kiválóan védekezik ezen az Eb-n hátrányban. Ehhez képest a második negyedben sorra hagytuk ki a fórokat, a montenegróiak pedig fordítottak is. Ekkor egy 18 éves tini, az Eb-újonc Manhercz Krisztián vette a hátára és két góljával versenyben tartotta a magyar csapatot.Támadásban azonban rajta kívül nagyon nem ment a csapatnak, Montenegró rendkívül keményen védekezett, a kettős emberelőnyünket sem tudtuk belőni. A harmadik negyedben Nagy Viktor elkezdett egyre jobban védeni, Mladan Janovic büntetőjét is kitolta, Hosnyánszky távoli bombájával sikerült is egyenlíteni (5-5), de a hajrában Ivovic góljával újra az ellenfél vezetett.


Két perccel a vége előtt Vukcevic már kettőre növelte a montenegrói előnyt, ez pedig egy olyan meccsen sok volt, ahol az első három negyedben csupán négy gólt tudtunk lőni. A végén kaptunk még egyet, így ugyanúgy 8-5-ös vereséget szenvedett a magyar csapat Montenegrótól, mint amennyire legyőzte a negyeddöntőben Horvátországot.

Az olimpiai kvótára még várni kell, áprilisban a Triesztben sorra kerülő, 12 csapatos tornán harcolhatja ki az olimpiai részvételt a magyar válogatott, onnan négy csapat szerez riói indulási jogot. Az Eb-bronzmeccsen Görögország lesz az ellenfél szombaton 16.15-kor, a döntőben Szerbia–Montenegró csatát rendeznek.