Bécs: Erdogan híveinek kívül tágasabb

Fotó: Getty Images / Burak Kara

-

Az Ausztriában élő törököknek lojálisnak kell lenniük Ausztriához - mondta csütörtökön Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter. A kormánytag behívatta Ankara bécsi nagykövetét.


A török diplomatát csütörtökön konzultációra kérették be az osztrák külügyminisztériumba a Törökországban elrendelt rendkívüli állapot miatt. Emellett felmerült a gyanú, hogy a több osztrák tartományban is megtartott, az Erdogan-hívek által tartott tüntetéseket Ankarából szervezték.

A török nagykövet a megbeszélést követően visszautasította az Erdogan-kormány eljárásmódját illető, szerinte elfogult kritikát. A török diplomata figyelmeztetett, hogy hasonló állásfoglalás támogatást jelenthet a puccsisták számára. Több vezető osztrák politikus ugyanis elítélte a puccskísérletet, de kritikusan nyilatkozott azokról a török tüntetésekről, amelyek a törökországi katonai puccsal egy időben, szombat hajnalban Ausztria több tartományában tartottak.

A bécsi török nagykövet úgy fogalmazott: értetlenül áll ezen osztrák bírálatok előtt is. Mint mondta: dicséretes, ha emberek utcára vonulnak, hogy kiálljanak a demokrácia mellett. Meglátása szerint elvárható lett volna, hogy nemcsak a török származású emberek, hanem az osztrák állampolgárok is csatlakoznak a demonstrációkhoz világszerte.

Az osztrák külügyminiszter a nagykövet szavaira reagálva azt mondta: a Recep Tayyip Erdogan török elnök mellett tartott tüntetéssorozat "minden, csak nem dicséretre méltó". Úgy vélte, hogy a török belpolitika elkötelezettjei szabadon elhagyhatják Ausztriát.

Norbert Hofer, az osztrák parlament alelnöke azt szorgalmazta, hogy a továbbiakban ne adjanak ki török menekülteknek osztrák állampolgárságot. Úgy véli ugyanis, hogy felmerülhet a gyanúja, hogy valaki kettős állampolgárságot szerez, amit az osztrák törvények nem engednek meg. Hofer, aki az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje is egyben, elfogadhatatlannak nevezte, hogy Törökország eddig vonakodott, hogy az erről szóló adatokat Ausztria rendelkezésére bocsássa.

Az osztrák külügyminiszter Hofer felvetésére reagálva kijelentette: a törvény világosan kimondja, hogy aki a török állampolgárságot felveszi, az automatikusan elveszíti az osztrákot.