Beállt az iszlám terroristákhoz a tádzsik kommandósfőnök

Forrás: MTI

-

Gulmurod Halimovnak egy hónapja veszett nyoma, most az Iszlám Állam soraiban bukkant fel.


Halimov a tádzsikisztáni különleges belügyi egység (OMON) vezetője volt, de egy most megjelent videón már az iszlamista fegyveresek között szerepel. A jó minőségű felvételen, amelyen múltjáról és volt tisztségéről beszél, elmondja, miért döntött úgy, hogy a szélsőségesekhez csatlakozik Szíriában.

A rendőrezredes elégedetlen volt a tádzsik belügyminisztériumban uralkodó állapotokkal, egyebek között azzal, hogy nem engedélyezik a muzulmán öltözet viselését és a napi ötszöri imát. Emellett üzen is az ország vezetőinek, korábbi kollégáinak, és felszólítja a fegyveres erőket, hogy gondolják meg, készen állnak-e meghalni - a többségében szunnita muzulmán - Tádzsikisztánért.

A tádzsik OMON volt vezetőjének nem tetszik az orosz-tádzsik és az orosz-amerikai viszony állapota, noha a két ország különleges szolgálatainál kapott kiképzést. Többéves karrierje során nem egy állami kitüntetésben részesült hazájában.


A nyolcgyermekes Halimov az internetes közösségi oldalakon talált információkat az IÁ működéséről és szervezeti felépítéséről, majd május eleji távozása előtt saját beosztottjai között is terjeszteni kezdte a szervezet ideológiáját – mondták korábbi kollégái. A tádzsik különleges alakulatoknál szolgáló egyik forrás a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Halimovval együtt legalább öt korábbi tádzsik OMON-tag van Szíriában.

A tádzsik nemzetbiztonság szerint mintegy 400 tádzsik állampolgár található az IÁ és más külföldi terrorszervezetek soraiban. Idén áprilisban a tádzsikisztáni Ulémák Tanácsa különleges vallási rendeletet, fatvát adott ki, elítélve muzulmánok részvételét külföldi harci cselekményekben.