Be lehet vezetni a halálbüntetést, csak ahhoz ki kell lépni az EU-ból

-

Az Európai Bizottság korábbi elnöke szerint az uniós értékekkel nem összeegyeztethető a halálbüntetés.


José Manuel Barroso az ATV-nek azt mondta, az alapvető jogok része, hogy egy uniós tagállamban nem lehet bevezetni a halálbüntetést. Erről már rég lezárult a vita, ezzel minden tagállam tisztában van - tette hozzá. Vita bármiről folyhat, de a halálbüntetés visszaállítása nem vitakérdés.


„Ez alapvető jogi kérdés az Unióban, amelynek nem lehet tagja olyan ország, ahol a halálbüntetést bevezetik. Úgy mondanám: ez része az európai civilizációról alkotott képünknek, megállapodásunknak. Persze ha egy tagállam mégis be akarja vezetni, megteheti. De ebben az esetben távozzon az Unióból.”


Orbán az élet pártján áll

A miniszterelnök a Magyar Rádió reggeli műsorában arról beszélt, a halálbüntetés bevezetésének kérdéséről dönthessenek a tagállamok. Ha ez így lenne, utána lehetne dönteni arról, hogy Magyarország bevezesse-e vagy sem. Azt mondta, az élet pártján áll, de onnan nézi a kérdést, hogy mire van szükség a törvénytisztelő emberek megvédéséhez.


Ha mi meg tudjuk őket védeni halálbüntetés bevezetése nélkül, akkor védjük meg őket úgy, ha azonban másképp nem megy, akkor be kell vezetni.

Orbán szerint nagy vita van arról, hogy nagyobb biztonságban vannak-e az emberek, ha egy országban létezik a halálbüntetés. Az fontos kérdés, hogy az emberek mit gondolnak erről. Annak örül, hogy része lehetett a vita megindulásában, így kiegyensúlyozottabbá válhat a közgondolkodás ebben a kérdésben. „A nyilvánosságban rendszeresen csak a gyilkosok, a bűncselekményt túlélt elkövetők jogairól, életéről szoktak gondolkodni”, a miniszterelnök azt kéri a vitákban résztvevőktől, hogy „legalább egy pillanat erejéig gondolkodjanak el úgy is a kérdésről, hogy mi van, ha az ő gyereküket vagy feleségüket, édesapjukat, édesanyjukat ölték volna meg.”