BBC: Tapolca után nagy kihívás lesz a Fidesznek a Jobbik 2018-ban

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Előkelő helyen foglalkozik a BBC honlapja a magyar időközi választással.


A BBC videotudósításban (lásd alább) is beszámolt a hétvégi választásról, melyet kevéssel, de a Jobbik jelöltje, Rig Lajos nyert meg. A riport emlékeztet ugyanakkor arra, hogy a győzelemnek óriási szimbolikus jelentősége van, hiszen a Jobbik először jutott parlamenti mandátumhoz egyéni választókerületben.

A BBC szerint – az általa szélsőjobboldaliként aposztrofált – pártról ezzel kiderült, hogy 2018-ban a Fidesznek nagy kihívást jelent majd, amit részben annak köszönhet, hogy visszafogta radikális retorikáját és ezzel a középen álló szavazók egy körének bizalmát is elnyerte.

Közben a tavaly ismét kétharmados többséget szerző, majd az európai parlamenti választáson is fölényesen győző Fidesz támogatottsága nagyot esett, részben a korrupciós botrányok, részben az internetadó elbukott, illetve a vasárnapi boltbezárás megvalósult terve miatt – írja a BBC, amely olvasóit emlékezteti ugyanakkor arra, hogy a Fidesz nem most vesztette el kétharmados többségét, hanem már az előző időközi választáson, Veszprémben.