A függetlenség napja - az Egyesült Királyság az Unión kívül folytatja

Fotó: MTI/EPA/EFE / JORGE ZAPATA

-

London és Skócia maradni akart, de Wales és Anglia a kilépés mellett döntött.


Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból. A történelmi népszavazáson a választók 52 százaléka azt támogatta, hogy az Egyesült Királyság 43 év után hagyja el az európai közösséget.

A részvételi arány magasabb volt, mint a tavalyi parlamenti választásokon. London és Skócia határozottan EU-párti volt, de ezt ellensúlyozták az észak-angliai eredmények. Wales és az az angliai megyék nagy többsége a Brexitre szavazott.

A napközben - az EU-párti tábor erősödéséről szóló hírek után - erősödő angol font zuhanni kezdett. 1985 óta nem volt ennyire gyenge az amerikai dollárhoz képest.
A font pillanatokon belül 3 százalékot gyengült, amikor kiderült, hogy a sunderlandi körzetben a többség a távozásra szavazott. A zuhanás folytatódott, és az euróhoz képest 6 és fél százalékkal gyengült, Az árnyékkormány pénzügyminisztere szerint a jegybanknak be kell avatkoznia, hogy megerősítse a fontot.

A piaci reakciókról ebben a hírünkben részletesebben is olvashat.A tisztességes emberek győzelme

A 20 éve a kilépésért kampányoló Nigel Farage, az UKIP elnöke szerint ez az “egyszerű emberek, a tisztességes emberek” győzelme. A függetlenségi párt elnöke szerint június 23-a a "függetlenség napja" az Egyesült Királyságban, és felszólította David Cameron kormányfőt, hogy azonnal mondjon le.

A Munkáspártnál is van, aki úgy véli, Cameronnak “komolyan meg kellene fontolnia ezt a lehetőséget”. Ugyanakkor a Brexit-párti konzervatívok egy csoportja csütörtökön levélben kérte a kormányfőtől, hogy maradjon a posztján.


David Cameron


Nem ment át az üzenet

A britek érzelmeik alapján szavaztak, és elutasították a gazdasági következményekre figyelmeztető véleményeket - mondta Keith Vaz, a volt munkáspárti EU-miniszter. Szerinte a döntésnek katasztrofális következményei lesznek az országban, Európában és az egész világon.

Elvesztették a kapcsolatot a fehér munkásosztállyal, és nem jutott el hozzájuk az üzenet - mondta Stephen Crabb. A munkaügyi miniszter szerint nem tudták elmagyarázni nekik, hogy a munkahelyeik és megélhetésük szempontjából mennyire fontos az európai közös piac.
Nem lehet különleges bánásmód.

"Nagy-Britannia úgy döntött, hogy a maga útját járja. Úgy gondolom, a ma reggeli gazdasági adatok megmutatták, hogy ez rendkívül nehéz lesz" - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Schulz arra számít, hogy a kiválási tárgyalások hamarosan megkezdődnek. Az Ep elnöke szerint a közös európai valutát meg kell védeni, hogy ne gyengüljön úgy, mint az angol font.

Az EP néppárti frakciójának vezetője szerint a tárgyalásokat legfeljebb 2 éven belül le kell zárni, és az Egyesült Királyság nem kaphat különleges elbánást. "A kilépés kilépést jelent" - mondta Manfred Werner.


Boris Johnsont dühös tömeg várta

Boris Johnson egykori londoni polgármester volt a kilépéspárti kampány egyik forntembere. A sokak szerint miniszterelnökségre aspiráló konzervatív politikust a népszavazás másnapján dühös tömeg várta otthona előtt, olyanokat üvöltözve neki, hogy "Szégyelld magad!" és "Mocsok!".Megtalálni a saját hangot

"Mindenekfelett végre újra megtalálhatjuk a saját hangunkat a világban" - üdvözölte a népszavazás eredményét Boris Johnson, aki szerint a britek tegnap kiálltak a demokráciáért. Szerinte az EU többé nem megfelelő keret Nagy-Britannia számára, de egyetért abban a Brexit miatt lemondó David Cameronnal, hogy nem kell azonnal elindítani a kilépési eljárást. Johnson beszédében bátornak és elhűnek nevezte Cameront, és dicsérte elkötelezett konzervatívizmusáért.Csapás Európának

Sorra szólalnak meg az európai vezetők az ügyben. "Nincs értelme kerülgetni: ez egy hatalmas csapás Európának" - mondta Angela Merkel német kancellár, aki szerint a maradék 27 tagállam tanácskozásain dől majd el, mi lesz a következő napok, hónapok, évek forgatókönyve.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is sajtótájékoztatót tartott: Szerinte a britek kifejezték a kilépés iránti vágyukat. "Sajnáljuk, hogy így történt, de tiszteletben tartjuk a döntést" - mondta a luxemburgi politikus.

Cikkünk folyamatosan frissül.