„Bazi nagy lépések” a parlamentben – a Jobbikot lövi a kormány

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Össztüzet zúdított a Fidesz és a kormány a Jobbikra az országgyűlés napirend előtti felszólalásaiban. Vona Gábor neve legtöbbször Gyurcsány Ferencével együtt hangzott el a T. Házban.


Az MSZP és a kormány külön valóságai hétfőn sem metszették egymást. Bangóné Borbély Ildikó szerint a kabinet nem a szegénység, hanem a szegények ellen küzd, aminek bizonyítékát abban látta a szocialista képviselő, hogy Bulgária és Románia után Magyarországon a legnagyobb a szegénységben élők száma az Európai Unióban.

Ezzel szemben Rétvári Bence, államtitkárként úgy látta, a korrupció a szocialista kormányokra jellemző, míg a Fidesz vezette kabinet a rezsit is csökkentette és – ahogy azt Rétvári minden felszólalásában elmondja – kétszer annyit költenek most gyermekétkeztetésre, mint az „elmúltnyolcévben”.

Ezt követően Rétvári államtitkár felszalad Rétvári képviselői helyére, és onnan intézett kereszténydemokrata kirohanást a Jobbik ellen. A helyváltoztatás annál is fontosabb, hisz Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, egyben országgyűlési képviselő múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelten fontosnak nevezte a törvényhozó és a végrehajtó hatalom különválasztását. Rétvári a Jobbikot támadta, amiért az nem szavazta meg múlt kedden az alaptörvény hetedik módosítását. Még statisztikákat is idézett, amelyek azt voltak hivatottak alátámasztani, hogy az ellenzéki párt beállt Gyurcsány Ferenc mellé – hisz többször szavaztak együtt a baloldali ellenzékkel, mint a kormánypártokkal.

Dömötör Csaba, propaganda-államtitkár sietett egyetérteni kollégájával, azonban ő nem akarta túlhabozni a jobbikos ügyet, fontosabbnak érezte, hogy a kvóta-témával szoros kapcsolatban nem álló béremelésekről beszéljen, szuperlatívuszokban.

Lelkesedésében nem tudott osztozni az LMP-s Ikotity István, aki szerint a most bejelentett béremelési tervek Orbán Viktor korábbi politikájának kudarcát jelzik. Felidézte, hogy korábban a miniszterelnök épp az olcsó magyar munkaerő ígéretével próbált befektetőket csábítani az országba. Ikotity elképzelhetőnek tartotta, hogy hat az Orbánért meghirdetett imalánc, talán ennek hatására fordított hátat korábbi felfogásának. Ugyan erre kérte a politikus a kormányoldalt az oktatáspolitikában is.

Rétvári Bence – ismét államtitkárként – az Európai Unió oktatási összefoglalóját tallózta válaszul: minden sokkal jobb ma, mint az „elmúltnyolcévben”, és ezt már az ezúttal pozitív hivatkozási alapot jelentő Brüsszel is elismerte.

A Fidesz részéről Répássy Róbert ekézte a Jobbikot a múlt keddi szavazás miatt. Azt elismerte, hogy Vonáék kampányoltak a népszavazás során a „nemek” mellett, de utólag cserben hagyták választóikat, és különben is: Gyurcsány Ferenc. Megtudhattuk Répássytól, hogy a Jobbik egy zavaros ideológiai hátterű szélsőjobboldali párt, amely valakinek a megbízását teljesíti. Az pedig, hogy Vonáék újra benyújtják a múltkor leszavazott alkotmánymódosítás szövegét, csak színjáték.

Ezzel már Dömötör Csaba sem tudott – vagy akart – vitatkozni, bár szerinte a Jobbik elsunnyogta a kampányt, most pedig csak ravaszkodik.

Végül a második legtöbbet emlegetett politikus is szót kapott – Gyurcsány nem vesz részt a parlament ülésein ősz eleje óta –: Vona Gábor szerint most fog kiderülni, ki a hazaáruló, hisz ha annyira fontos a Fidesznek az alaptörvény módosítása, akkor szavazzák meg úgy, hogy abba beleírtak egy, a letelepedési kötvény visszavonásáról szóló passzust. A Jobbik elnöke szerint a Fidesz számára amúgy is csak kampányeszköz a kvóta-ügy, miközben személyét lejárató kampányt folytatnak ellene a letelepedési kötvényből finanszírozott Habony-médiában.

Dömötör nem hagyta magát kizökkenteni, ismét felmondta a kormánypárti mantrát: Gyurcsány Ferenc, hazaárulók, cserben hagyták az országot. Felszólalása végére egyedi ízt is csempészett a szövegébe az államtitkár: szerinte a Jobbik „bazi nagy léptekkel masírozik a perverz technikai koalíció felé” – utóbbi a baloldali pártok és a Jobbik összefogását fedi a Fidesz leváltása érdekében.