Bayern–Real: ez őszinte küzdelem lesz

Fotó: / / /

-

HÁTTÉR

Na, nem mintha az odavágó előtt lettek volna titkaik egymás előtt a csapatoknak, most viszont már azt is tudjuk, hogyan fog kinézni a meccs. Valószínűleg pontosan ugyanolyan lesz, mint az odavágó.


Pep Guardiolától ugyanis nem várhatunk nagy trükközést. A felállással és az emberanyaggal persze, variálhat – a legjobban pörgő Barcában is alkalmazott mindenféle alakzatot a 4-4-2-től a 3-3-4-ig, de a játékrendszer soha nem változott. És ebben a rendszerben igazából mindegy is, hogy mit rajzolunk fel a táblára, hiszen az egyéni szerepkörök egészen sokrétűek, a hivatkozási pontokat pedig a labda és a csapattársak helyzete jelentik, na meg idomul az éppen a rendelkezésre álló játéktérhez. Helyből pedig feltehetően nem lesz sok, ugyanis pontosan azt a szigorú védekezést várhatjuk a Real Madridtól, amit az első meccsen is mutattak. A kérdés igazából csak az, hogy Carlo Ancelotti mely periódusokban kívánja letámadással megzavarni a Bayern építkezését – feltehetően gondol a hosszabbításra is, mint lehetséges forgatókönyvre, úgyhogy valószínűleg nem kéri azt csapatától, hogy hosszabb időszakokon keresztül préselje Lahmékat.

Egyszerűen nem volt merre menni


Guardiola feladata tehát megtalálni azt a finomhangolást, amellyel játékosai be tudják fűzni a labdát abba az éppen csak egy labdányi résbe, amelyet a szorosan és fegyelmezetten bekkelő realosok alakzatán nyithatnak mozgásukkal. És persze, nem ártana, ha Ribéryék élesebbek és motiváltabbak lennének, és gyorsabban adogatnák körbe a labdát, mint Madridban múlt szerdán, akkor ugyanis úgy tűnt, hogy a müncheniek kicsit belekényelmesedtek ebbe a márciusban megnyert Bundesligába. Ha már szóba került Franck Ribéry, akkor mindenképpen meg kell említeni, hogy a Bayern számára létfontosságú lenne, hogy a francia támadó ugyanabban a formában focizzon, amilyet a Werder elleni hétvégi, 5–2-es győzelem alkalmával mutatott. Mert a számára csalódással végződött Aranylabda-gála óta kicsit olyan, mintha megcsúszott volna, és csak keresné önmagát – talán éppen most sikerült ráakadnia arra a „dühös” és agresszív Franckra, akit Guardiola a pályán szeretne látni.

Ez a Ribéry kell a Bayernnek


Ancelotti azt mondta, hogy a gólszerzésre fogja kihegyezni csapatát – egy gól Ronaldóéktól már azt jelentené, hogy a Bayernnek hármat kell belapátolnia –, ennek megfelelően Guardiola is nyíltabb összecsapást vár. Viszont ha figyelembe vesszük, hogy a Realnak az első meccsen is több nagy helyzete volt ellenfelénél, és akár gólokkal nyerhette volna a meccset, akkor rögtön látjuk, hogy az olasz menedzsernek alapvetően nem is kell átírnia az odavágóra kitalált tervét. Egy-két apróbb módosítással viszont még halálosabbá teheti ellencsapásait – mondjuk rajtgépeket telepíthet a két szélre, hogy C. Ronaldo és Gareth Bale még gyorsabban lőhessen ki a szélső hátvédek mellől, vagy ami könnyeben megvalósítható: támadóit hozza még koncentráltabb mentális állapotba, hogy nagyobb arányban fejezzék be góllal az adódó lehetőségeket.

Bale és Ronaldo ezúttal kéz a kézbenm vagy akár felváltva rohamozhatnak


Arjen Robben elképesztő hangulatot vár a közönségtől, és talán ez adhatja meg azt a plusz adrenalint, amelytől bekattan a Bayern játéka, illetve azt az extra önbizalmat, amelyre ehhez a stílusú focihoz szükség van. A német csapat játékosai – bár remekül űzik – testben és lélekben még nem váltak annyira eggyé a labdabirtoklásra épülő játékkal, mint a Barcások, akik meg vannak győződve róla, hogy csak ez az egyetlen értelmes módja van a focinak, és ez felsőbbrendű minden egyéb próbálkozásnál. Ez pedig megadja nekik azt az plusz önbizalmat, mindent lebíró magabiztosságot, amelyre feltétlenül szükség van, ha az embernek az a feladata, hogy egy egész meccsen türelmesen passzolgasson az ellenfél tizenhatosa környékén, de úgy, hogy semmiképp se adja oda a labdát a baromi sűrűn helyezkedő ellenfélnek. Az önbizalomhiányban amúgy nem szenvedő Robben és társai tehát a közönségtől várhatják azt a pluszt, ami ahhoz kell, hogy egy pillanatra se bizonytalanodjanak el magukban, vagy abban, hogy az időszakonként hatástalannak tűnő játékuk a végén elvezeti őket a célhoz.

Robben ugyanazt a hangulatot várja, ami tavaly a Barca ellen volt


A Real Madrid még sosem tudott győzni Münchenben, és minden tényezőt figyelembe véve most is erre a kimenetelre a legkisebb az esély, viszont egyáltalán nem is muszáj nyernie, a kétgólos vereségnél jobb eredmény már a továbbjutásukat jelentheti. A mérkőzés előtt egyperces gyászszünettel emlékeznek a csapatok a pénteken 45 éves korában elhunyt Tito Vilanovára, illetve a vasárnap 82 évesen eltávozott korábbi Real-edzőre, Vujadin Boskovra. Bayern München–Real Madrid, 20:45, Sport 1