Bármivel kente az arcát a nyáron, jól választott

Fotó: Fuse / Fuse

-

Valamennyi vizsgált arckrém megfelelt a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen, melyen a termékek UV szűrő tartalmát és szennyezettségét vizsgálták.


Az arckrémek többsége tartalmaz UV-fényt szűrő komponenseket, ezeknek az a szerepe, hogy mérsékeljék a napsugárzás káros, a bőröregedést gyorsító hatását. Ugyanakkor egyre több tudományos közlemény és tanulmány születik az arckrémekben is alkalmazott UV-elnyelő vegyületek allergén tulajdonságairól – áll a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleményében.

Az ilyen vegyületeknél felvetődik azok esetleges hormonális hatása is. Bár nem tisztázott teljességében, hogy ezek az anyagok milyen mértékben járulhatnak hozzá egyes, hormonokkal összefüggésbe hozható megbetegedések kialakulásához – mint például terméketlenség, daganatok –, a kockázat miatt különösen fontos az uniós jogszabályban meghatározott, maximálisan megengedett határértékek betartása.

Ezek az anyagok nem csak közvetlenül, hanem közvetve is veszélyt jelenthetnek, mivel fürdőzés közben a bőrről lemosódva, valamint a szennyvízzel a természetes vizekbe kerülve, az UV-szűrő komponensek idővel a fogyasztásra kerülő halakban is felhalmozódhatnak. Éppen ezért, ezeknek a krémeknek a vizsgálata, az egészségügyi–termékbiztonsági kockázatokon kívül, környezetvédelmi szempontból is fontos.

Az arckrémek tartósan érintkeznek a bőrrel, így ha ezekbe a termékekbe a gyártás közben, vagy valamilyen más módon baktérium, esetleg gomba kerül, az számos bőrproblémát, fertőzéses gyulladást okozhat. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma az úgynevezett mikrobiológiai tisztaságot is vizsgálta a termékekben.

A hatóság 20, szúrópróba szerűen kiválasztott terméket vetett alá a vizsgálatnak, mely során egyik anyagban sem találtak a határértéket meghaladó mennyiségben fényvédő anyagot vagy kórokozókat.

A lenti videón lépésről lépésre bemutatják a vizsgálat folyamatát, ám, ha azt hiszi, hogy felsőfokú vegyész végzettség nélkül egy szót is fog belőle érteni, téved.