Bármit is tesznek Európában, a menekültek akkor is jönni fognak

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Kerítések, vagyonelkobzások, segély megvonások – az európai kormányok számos menekültellenes lépéssel igyekeznek kevésbé vonzó célpontnak tűnni a migránsok szemében, ám egy brit thinktank szerint teljesen hiába.


Az új intézkedések ugyan megváltoztatják a célországokat, a menekültek attól még ugyanúgy jönni fognak – áll az Overseas Development Institute (ODI) jelentésében. Európai kormányok elsősorban az úgynevezett pull faktorokra (húzó hatásokra) reagálnak, vagyis azokra az ösztönzőkre, amik Európát csábítóvá tehetik, csakhogy a szervezet szerint ezek jelentősége igencsak túlértékelt.


A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy például Szíriában – ahonnan a migránsok körülbelül fele érkezik – nem a német jóléti rendszer lebeg az emberek szeme előtt, mikor a hosszú és életveszélyes út mellett döntenek, hanem a hordóbomba, amelyik bármelyik pillanatban a fejükre eshet. Ez a push faktor, vagyis az eltoló hatás.

Az ODI 50, Európába érkezett menekültet kérdezett ki, hogy milyen okok vették rá az indulásra, illetve, mi tudta volna eltántorítani őket az úttól. A válaszok alapján úgy vélik, hogy a legtöbben dolgozni szeretnének és eltartani magukat – nem a segélyekre pályáznak. Jessica Hagen-Zanker, az ODI egyik kutatója a The Independentnek elmondta, hogy ferdít az állítás, miszerint a migránsok a nagyvonalú segélyeket nyújtó országokat céloznák.

„Nem azért jönnek, hogy segélyeket igényeljenek, hanem olyan országba akarnak érkezni, ahol új életet teremthetnek maguknak, dolgozhatnak és iskolába küldhetik a gyerekeiket.” fogalmazott Hagen-Zanker. „Eleinte igyekeznek közel maradni az otthonukhoz, abban reménykedve, hogy egyszer hazatérhetnek. A körülmények romlása viszont gyakran arra kényszeríti őket, hogy továbbálljanak”.

Az ODI jelentése szerint az otthon megélt valós veszélyek sokkal nagyobb súllyal hatnak, mikor egy menekült az európai út mellett dönt, mint azok a távoli, absztrakt veszélyek, amik esetleg út közben érhetik. Ebbe nem csak a kerítés és az ékszerek elkobzása tartozik bele, de még a tengerbe fulladás is. „A menekültek gyakran érzik úgy, hogy nem maradt más esélyük. Úgy vélik, otthon a biztos halál vár rájuk.”Hagen-Zanker a magyar kerítést külön is megemlíti: „Láttuk tavaly, Magyarország esetében. Emeltek egy kerítést, ami az ő országukból ugyan kint tartotta a migránsokat, de azok csak megkerülték és mentek tovább. Ez nem fenntartható. Az intézkedések nem tudják megállítani a menekülteket, legfeljebb egyik országból a másikba terelik őket.”

Az ODI azt tanácsolja az Európai kormányoknak, hogy – mivel a menekültek áradatát úgyse lehet megállítani – próbálják meg gazdaságilag kihasználni a jelenséget, és munkaerőként integrálni az érkezőket.

Peter Sutherland, az ENSZ menekültügyi biztosa szerint a tényeknek rá kéne ébreszteniük az európai kormányokat, hogy változtassanak a politikájukon – nem csak morális, de gazdasági megfontolásból is. „Ha ilyen keményen elutasítjuk őket, az aláássa az emberi mivoltunkat és Európa történelmének sötét éveit idézi vissza. Olyan évekét, melyekről azt hittük, már rég magunk mögött hagytuk őket.” – idézi az Independent.