Bármit csinálnak, egyre olcsóbb az olaj

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Termeléscsökkentéssel próbálja drágítani az olajat az OPEC, de a világpiac nem reagál.


A kőolaj árában nem mutatkozott meg, hogy illetékesek szerint sikeresen zárult kedden az OPEC olajtermelésének csökkentéséről Bécsben tartott szakértői szintű egyeztetés, szerdán az árak a keddi záróérték alatt mozogtak.

A két napon át zajló szakértői szintű egyeztetés után OPEC-források azt mondták, hogy „nagyon sikeres volt az egyeztetés”. Hozzátették: a szakértői bizottság a jelentést eljuttatja megvitatásra az OPEC november 30-ai miniszteri ülésére. Az OPEC líbiai képviselője azt mondta, sikerült konszenzust elérni a további lépésekről.

A kőolaj ára azonban nem reagált az elviekben árat emelő bejelentésekre, mert nem hozták nyilvánosságra, hogy a szakértők mit javasoltak a minisztereknek.

Úgy tudni, hogy a javaslat 4-4,5 százalékkal csökkentené a szervezeti szintű olajtermelést a jelenlegi napi mintegy 34 millió hordóról. Az intézkedés azonban nem vonatkozna Líbiára és Nigériára. Több forrás is azt állította, hogy a termeléscsökkentésre vonatkozó javaslatot Irak és Irán „csak fél szívvel” támogatja. Nélkülük viszont nem lesz megállapodás november 30-án.

Szerdán reggel az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 12 cent csökkenéssel 49 dolláron állt.