Bármikor lemondhatjuk az utazást egy nem biztonságosnak ítélt országba

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-


Hatvan nappal az utazási irodánál megrendelt utak megkezdése előtt még bánatpénz felszámítása nélkül el lehet állni a szolgáltatás igénybevételétől – írja a Magyar Nemzet az Európai Fogyasztói Központra (EFK) hivatkozva.

Az EFK felhívja a figyelmet, hogy ez elsősorban olyan utasokra érvényes, akik magyar utazási iroda által összeállított utazási csomagot vásároltak. Akik külön-külön elvégzett foglalásokkal megszervezett utazást terveznek, azoknak a jogszabály általános jelleggel nem biztosítja a szerződésektől való díjmentes visszalépés lehetőségét.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az utazás időpontjától függetlenül az utazási csomag díjmentes lemondására akkor van lehetőség, ha az úti célt az utazásra nem javasolt országok közé sorolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Minden egyéb esetben utazási csomagokat díjmentesen lemondani csak az utazás megkezdését megelőző 60 napnál korábban lehet. Ezt követően az utazás megkezdését megelőző 35 napnál korábbi elállás esetén legfeljebb a részvételi díj 10 százalékának megfizetését követelheti az utazásszervező bánatpénzként az utastól.