Bármikor lecsaphat a kurdokra a török hadsereg

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

A szíriai kurd milíciát is terrorcsoportnak tartják Ankarában.


A török tüzérség napokban leadott lövéseivel gyakorlatilag megkezdődött a kurd milícia, az YPG elleni hadművelet a szíriai Afrín térségében – mondta Nurettin Canikli védelmi miniszter.

Canikli nem mondta meg, mikor léphetik át a határt a török katonák. "Lehet, hogy ma, lehet, hogy holnap, vagy talán még az este." Szerinte a török vezetés "a legmegfelelőbb időpontot próbálja kiválasztani".

Ankara a törökországi kurd szeparatistákhoz hasonlóan az Észak-Szíriát ellenőrző YPG-t is terrorszervezetnek tartja. A miniszter szerint a terrorizmus mindennemű jelenlétét megszüntetik Észak-Szíriában, az YPG teljes eltávolítása pedig az egyik alapvető török cél.

A török hadsereg több kurd falut intenzíven lőtt Afrín térségében – közölte az YPG. Rodzshat Rodzs, az YPG szóvivője Afrínból elmondta, hogy a török hadsereg éjféltájban kezdett tüzelni, s reggelig mintegy hetven lövedéket lőtt ki.

A szóvivő szerint ez a legintenzívebb támadás, amióta török politikusok azzal fenyegetőznek, hogy Ankara katonai akciót indít a térség ellen. Rodzs szerint a kurdok az Afrínt érő minden támadásra a lehető legnagyobb erővel fognak válaszolni.