Bárki többször is szavazhatott a katalán referendumon

Fotó: MTI/AP / Manu Fernandez

-

Azt sem tudták ellenőrizni, ki szerepel a választói névjegyzékben.


Visszaélések történhetnek a katalán népszavazáson, mert a helyi kormány úgy döntött: bárki bármelyik szavazóhelyiségben leadhatja szavazatát – jelentette az ANTENA3. A tévé több olyan embert megszólaltatott, akik többször is voksoltak.

Egy madridi fiatalember négyszer szavazott Barcelonában. A szavazást lebonyolító önkénteseknek fel sem tűnt, hogy nem helyi lakos, nem szerepel a választói névjegyzékben, ezért nem is szavazhatna.

Minden helyszínen fotót készített arról, ahogy épp bedobja voksát a szavazóurnába. Az internetek keringő fotókon látszik, hogy mások is hasonlóan jártak el.

A tévé riportere is tesztelte a rendszert. Az első szavazóhelyiségben épp nem működött a mobiltelefonos applikáció, amellyel elméletileg a választói jogosultságát ellenőrizték volna, így az elmaradt, és ezért tudott két helyen szavazni.

A népszavazás szabályosságának felügyeletével megbízott, akadémikusokból álló, héttagú testület szerint újra ellenőrizni kell a szavazatokat.

A jogtudósok a hiányosságok között említették a választójog ellenőrzésére szolgáló telematikai összeköttetést meggátoló eszközök használatát, illetve azt, hogy a rendőrök szavazatokkal teli urnákat is begyűjtöttek és elvittek a szavazóhelyiségekből.

A csoport tagjainak megbízását vasárnap reggel jelentette be a katalán kormányszóvivő. A feladatra eredetileg kinevezett, úgynevezett választási szindikátust feloszlatták, mert a spanyol alkotmánybíróság napi 12 ezer eurós büntetést szabott ki rájuk arra az esetre, ha folytatják az illegális népszavazás előkészítését.

A La Vanguardia a katalán kormány felkérésére, a 17 országból érkező 33 megfigyelők észrevételeiről beszámolt. Szóvivőjük, Dimitrij Rupel volt szlovén külügyminiszter szerint a rendőrség fellépése brutális volt, és "megsértette az emberi jogokat". Rupel sajnálta, hogy Európa nem lépett az ügyben, népszavazást általánosságban sikeresnek értékelte.