Bárki megtudhatja, hogyan kínzott a CIA

Fotó: AFP / SHANE T. MCCOY

-

Volt, akit hónapokig gyötörtek, miközben ártatlan volt. A jogszerűség a hírszerzőket és az elnököt is aggasztotta.


Nyilvánosságra hozták, hogyan vallatta és kínozta a terrorizmussal gyanúsítottakat a CIA 2001. szeptember 11-e után. Az ACLU civil szervezet adatigénylése alapján ötven olyan dokumentumot hoztak nyilvánosságra, amelyek részletes feljegyzéseket tartalmaznak a CIA által alkalmazott módszerekről. Ezeket már korábban kínzásnak minősítette és betiltotta Barack Obama elnök. A dokumentumokból kiderül, hogy a CIA-n belül is viták folytak a módszerek jogszerűségéről.

Az egyik dokumentumban a fizikai és lélektani nyomásgyakorlás módszereiről van szó: például pofozásról, rovarok alkalmazásáról, élve eltemetés imitálásáról. "A megfélemlítés egyik módja lehet, hogy a fogvatartottnak azt mondjuk, veszélyes rovarokkal teli dobozt helyezünk el a magánzárkájában, de valójában a dobozban ártalmatlan rovarok lesznek" - olvasható a kézikönyvben. Kényszerítő módszer lehet, ha a fogvatartottat koporsószerű ládába teszik, mintha élve el akarnák temetni, a ládán azonban rejtett lyukakat hagynak, nehogy megfulladjon.


A kétely nem segít

Egy 2012. augusztus 12-én keltezett levélben arra hívják fel a CIA-alkalmazottak figyelmét, hogy ne vonják kétségbe a kihallgatások módszereinek jogszerűségét, mert ez - fogalmaz a levél aláírója - "nem segít".

Az egyik feljegyzés szerint még George W. Bush elnök is aggódott a kihallgatási módszerek jogszerűsége miatt. A CIA akkori főnöke, Peter Goss arról írt , hogy az elnök rosszallással, aggodalommal vizsgálta egy fényképet. A fotón az látható, hogy egy fejjel lefelé lógatott rabra pelenkát kötöttek, és arra kényszerítették, hogy így végezze el a szükségét. A pelenkázást kifejezetten a megszégyenítés céljából alkalmazták. Az egyik dokumentum szerint minden kihallgatásnál jelen kell lennie orvosnak és pszichológusnak, akiknek a tanácsára felfüggeszthetik a kínzást.

Konkrét, névvel említett eseteket is lehet találni: például egy afganisztáni fogolytáborban őrzött férfi ügyét, aki belehalt a kínzásba, vagy egy Khalid al-Maszri nevű, német állampolgárságú férfiét, akiről hónapokkal a fogva tartása és megkínzása után derült ki, hogy tévedésből tartóztatták le.