Zárva tartó üzleteket javasol hőség ellen a katasztrófavédelem

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Polgármesteri hivatalok, könyvtárak, múzeumok, hipermarketek és bevásárlóközpontok – a katasztrófavédelmi igazgatóságok listái szerint nagyjából ezek azok a légkondicionált helyiségek, amelyek bárki számára elérhetőek a rendkívüli, vasárnap tetőző hőség alatt. Többségük azonban nem lesz nyitva vasárnap, egy részük már péntek délután sem. A hőségriadó vasárnap estig tart.


„Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán” – hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A listákat megnyitva nem meglepő, hogy a hőség elől rövid időre a könyvtárakban, múzeumokban, a polgármesteri hivatalokban, postákon és persze az üzletekben és a bevásárlóközpontokban lehet enyhülést találni, bár az nincs feltüntetve, hogy melyik mikor lesz nyitva az egész hétvégére meghirdetett hőségriadó alatt.

Az összesített lista az OKF oldalán is megtalálható, pontosabban Excel-táblázat formájában letölthető.

Országosan 1641 helyszínt számoltunk össze, ezek közül a mintegy 1000 üzletház, bolt és hipermarket vasárnap jó eséllyel zárva tart. Ugyanez a helyzet a hivatalokkal, művelődési házakkal és a könyvtárakkal (kb. további 300 épület), sőt még a nyitva tartó könyvtárak többsége is bezár szombaton kora délután.

Ezenkívül a katasztrófavédelem ajánl országszerte mintegy 50 templomot is, de hogy miért csak ezek érhetők el bárkinek, az nem derül ki.