Bárhogy is dönt Orbán Viktor, megjárhatja

Forrás: MTI

-

A régi harcostárs, a megbízható katona és az újonc. Ez a három típus jöhet szóba, amikor Orbán Viktor átgondolja, ki váltsa a frakcióvezetői poszton a kabinetfőnökké előlépő Rogán Antalt. A döntés nem egyszerű, mindhárom lehetséges jelölt hordoz kockázatot. Kósa Lajos szétszórt, Németh Szilárd inkább végrehajtó, Tuzson Bence még nem edződött tűzharcban. Kit választ vajon a miniszterelnök?


Nincs könnyű helyzetben a Fidesz, a pártnak nem csupán a népszerűségcsökkenést kell megállítania, hanem Rogán Antal utódját is meg kell találnia a közeljövőben. A Fideszben kész tényként kezelik, hogy a frakcióvezető ősztől Orbán Viktor kabinetfőnöke lesz, a képviselőcsoport élére így új embert kell találni. Egyelőre nem jelentették be, hogy pontosan mi lesz Rogán feladata, a formálódó pozícióról ezért számos találgatást lehet hallani. Volt olyan fideszes politikus, aki munkatársunknak arról beszélt, Rogán akár még a frakcióvezetőséget is megtartja a kabinetfőnöki tisztség mellett. Ez azonban nem valószínű, a képviselőcsoport vezetése összetett munka, egész embert igényel.

A kormánypárti frakcióvezetői poszt a legfontosabb politikai tisztségek közé tartozik. A Fideszt a parlamenti vitákban, illetve a nyilvánosság előtt sokszor a frakcióvezető jeleníti meg. Meghatározó szerepe van a törvények előkészítésében, ez a funkció még inkább felértékelődött akkor, amikor a Fidesznek kétharmados többsége volt az Országgyűlésben. A frakcióvezető automatikusan tagja a Fidesz legszűkebb vezetésének, a párt elnökségének is. Nem véletlen, hogy az elmúlt években a posztot olyan meghatározó politikusok töltötték be, mint Navracsics Tibor, Lázár János és Rogán Antal.


Kik a jelöltek?

A frakcióvezető személyére hivatalosan a pártelnökként Orbán Viktor tesz javaslatot, amit a frakció nem szokott vitatni. Ez egyelőre még nem történt meg, ennek ellenére megindultak a találgatások a Fideszben. Az összeférhetetlenségi szabályok miatt több meghatározó fideszes (például Kocsis Máté, Pokorni Zoltán) a polgármesterséget választotta, így már nem tagja a parlamenti frakciónak. Gulyás Gergely a frakció tagja maradt ugyan, az Országgyűlés alelnöki posztjáról azonban valószínűleg nem mondana le. A 131 kormánypárti képviselőből jelenleg három embert emlegetnek lehetséges frakcióvezetőként:

  • Kósa Lajos mellett szól, hogy Orbán több fontosabb posztra is régi harcostársát kérte fel, Áder Jánosból köztársasági elnök, Kövér Lászlóból házelnök lett.
  • Németh Szilárd rezsibiztosként meg tudta szólítani az alsóbb társadalmi rétegeket, ennek elérése várhatóan a következő időszakban is fontos marad a Fidesznek.
  • Tuzson Bence, a frakció szóvivője, a Fidesz környékén régóta mozgó jogász politikusként újoncnak számít, de megújulást hozhatna a frakcióban.


Mi a gond?

Bármelyiküket választja is a miniszterelnök, bizonyos fokú kockázatot mindhárom politikus jelent. A frakcióvezetés ugyanis több készséget igényel.

A jelöltnek jó szervezőkészséggel kell rendelkeznie. Működtetnie kell a Fidesz parlamenti hivatalát, ahol a frakció szakértői, illetve a sajtóosztály munkatársai is dolgoznak. Irányítja a frakciót: a frakcióvezetőből, a helyetteseiből, a szakmai kabinetekből, a szóvivőkből álló frakcióelnökség véleményezi a frakcióból érkező javaslatokat, dönt arról, hogy a különböző aktuális ügyekben milyen álláspontot képviseljen a képviselőcsoport. A frakcióvezetőnek ebből adódóan számos egyeztetésen, értekezleten kell részt vennie.

Az ehhez hasonló, technikai feladatok ellátásban például Balla György frakcióigazgató megbízhatóan teljesít. Biztosítja, hogy a fontosabb szavazásokon a frakció tagjai megfelelő számban jelen legyenek, a szavazások előtt bekiabálja, melyik gombot nyomják meg a kormánypárti képviselők, összeállítja a fideszes képviselők ülésrendjét a parlamenti patkóban. Balla nem kimondottan karizmatikus politikus, így frakcióvezetőként nem jön szóba, technikai ügyekben viszont rátermettebb, mint Kósa Lajos.


Balról jobbra haladva: Tuzson Bence, Balla György (áll), Kósa Lajos, Rogán Antal és Gulyás Gergely


Kósát, aki egyben a Fidesz ügyvezető alelnöke is, a kormánypártban meglehetősen szétszórt emberként tartják számon, derült ki fideszes politikusokkal beszélgetve. Többször is előfordult, hogy elkésett az értekezletekről, ami frakcióvezetőként okozhat kellemetlen perceket. Szétszórtságát bizonyítja az is, hogy tavaly novemberben, amikor az újságírók az adótörvényekről kérdezték, a fémkupakokról mondott nehezen értelmezhető mondatokat. A kellemetlen bakit valószínűleg az okozta, hogy Kósa elmulasztotta elolvasni a felkészítő anyagot, amelyet a Fidesz sajtóosztálya állított össze a számára.

Nem árt, ha a frakcióvezető autonóm, kreatív személyiség. Ennek hasznát veheti az ellenzéki képviselőkkel folytatott csatákban, illetve saját képviselőtársai meggyőzésében. Nem biztos, hogy ezeknek a kritériumoknak maradéktalanul megfelel Németh Szilárd, aki sokszor inkább egy megbízható pártkatona benyomását kelti. Meglehetősen kellemetlen helyzetbe lavírozta magát akkor, amikor néhány nappal az internetadó visszavonása előtt, a legnagyobb kormányellenes tüntetés másnapján arról beszélt: a kormány ragaszkodik a tervéhez, a tüntetők pedig el fognak hallgatni maguktól.

Tuzson frakcióvezetővé választása azért lehet Orbán számára kockázatos, mert újoncnak számít a politikában, tavaly tavasz óta dolgozik parlamenti képviselőként. A kormányfő így nem tudhatja, hogy a különböző éles helyzetekben hogyan reagálna. A mély vízbe azonban hamar bedobták azzal, hogy ősszel frakciószóvivőnek nevezték ki, elődjeihez képest magabiztosabbnak tűnik ezen a posztot. Bár korántsem biztos, hogy Orbán választása rá esik majd, figyelemreméltó, hogy a neve már most felmerült esetleges frakcióvezetőként.

A miniszterelnöknek szeptemberig kell döntenie a kérdésben. Ha az addigra nem sikerül megtalálni az új frakcióvezetőt, akkor az őszi parlamenti szezon miatt januárra tolódik a probléma megoldása. Hogy ebben az esetben mi lesz, Rogán marad-e a frakció élén, azt egyelőre nem tudják a pártban.