Figyelem! Felnőtteknek szóló tartalom.

Elmúltam 18 éves, Belépek. Még nem vagyok 18 éves.

Barcelonai támadás – 13 halott, rengeteg sebesült – videó

Fotó: MTI/EPA/EFE / David Armengou

-

A sofőr egy étterembe menekült és túszokat ejtett. Az áldozatok számáról ellentmondásos hírek érkeznek.


Barcelona központjában egy kisteherautó a gyalogosok közé hajtott. A támadásnak tizenhárom halálos áldozata van. A katalán régió elnöke, Carles Puigdemont szerint mintegy nyolcvan ember szorul kórházi kezelésre, tizenötük állapota súlyos. A katalán kormány belügyi tanácsosa először túlzónak minősítette a jelentéseket. Joaquim Forn a tragédia helyszíne közelében azt mondta, a támadásnak egy halottja van és 32 sebesültje, közülük tíznek súlyos az állapota. Forn elismerte, hogy a halálos áldozatok száma növekedhet, sőt később maga is 13 halottól írt a Twitteren.

A merényletet az Iszlám Állam vállalta. A terrorcsoport szócsövének számító Aamák hírügynökség közölte, hogy a merénylet válasz volt az USA-vezette nemzetközi koalíció támadásaira.

A sofőr elmenekült a helyszínről. A rendőrség később őrizetbe vett egy férfit, akiről feltételezik, hogy bérelte és vezette a furgont. Driss Oukabir marokkói származású francia állampolgár, Marseille-ből származik, de Ripollban lakott, és legálisan tartózkodott Spanyolországban. Büntetett előéletű, 2012-ben szabadult a börtönből. Arról nincs információ, hogy miért ítélték el.

A Público a gyanúsított fotóját is közölte. Biztosra vehető, hogy cinkosai is voltak, de hogy hányan, még nem tudni.

Oukabir a Facebookon az elmúlt hetekben többször posztolt "az arabok elleni gyarmatosításról" szóló bejegyzéseket, videókat és képeket. Az egyik felvételen elhangzik, hogy "a cionizmus a zsidó nép vezetését és felsőbbrendűségét hirdető mozgalom, a zsidó felszabadítás hazugságába bújtatva". A Facebook a merénylet után eltávolította oldaláról Oukabir adatlapját, aki több fenyegetést is kapott a támadás óta.

A La Vanguardia szerint a rendőrség csütörtök este Barcelonában a délutáni tömeges gázolásban részt vevő terroristák egyikét agyonlőtte, és kiürítette a merénylet környékét, a Las Ramblas sugárút egy részét, mert kereste a merénylő tettestársait. Ezek alapján gyanítható, hogy legalább hárman vettek részt a merényletben, ám nem tudni, hogy miként.

Katalónia elnöke este bejelentette, hogy a rendőrség őrizetbe vett még egy gyanúsítottat, így már két feltételezett merénylőt tartóztatott le. A rendőrség talált egy másik furgont, amelyet a támadás elkövetői bérelhettek, feltehetően azzal akartak elmenekülni.

A támadás után a mentőszolgálat azt kérte, zárják le a metró- és a vasútállomásokat az incidens körzetében. Egy szemtanú szerint a környéken rengetegen voltak – írja a BBC. Az emberek pánikszerűen menekültek, amikor a sofőr felhajtott a járdára. 600 méteren keresztül gázolt, majd egy kioszknak ütközött a La Boquería piacnál.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket. "A legfontosabb: a sebesültek ellátása a Las Ramblas-on és a biztonsági erők munkájának megkönnyítése" – írta a Twitteren.

A 444 olvasója videót készített a helyszínen. A felvételen felkavaró képsorok láthatók!Gázolásos merényletek Európában – kronológia

2007. június 30.: Egy Jeep Cherokee próbált nagy sebességgel áttörni Glasgow repülőterének bejáratán, de fennakadt, és nem jutott be a terminálba. A jármű lángba borult, a kiugró, égő ruházatú vezetőt az utasok a földre teperték. A kocsinak volt még egy utasa, akit a biztonságiak húztak ki a járműből, és rövid küzdelem után legyűrték.

2014. december 21.: Dijon központjában hajtott a járókelők közé egy férfi "Allah Akbar" kiáltással. Tizenegy ember sérült meg, közülük kettő súlyosan.

2014. december 22.: Tízen megsérültek, amikor egy autós furgonjával belehajtott a tömegbe Nantes belvárosában, a karácsonyi vásárban. A sofőr azt kiáltotta: "Allah Akbar", majd megszúrta magát egy késsel.

2016. július 14.: Nizzában a francia nemzeti ünnepen egy 31 éves tunéziai a tengerparti sétányon kamionnal hajtott a tömegbe. A tettest a rendőrök lelőtték. A terrortámadásnak, amelyet két nappal később az Iszlám Állam vállalt, 86 halálos áldozata volt.

2016. december 19.: Egy 24 éves tunéziai férfi Berlin forgalmasabb karácsonyi vásárán a tömegbe hajtott, és 12 embert halálra gázolt egy kamionnal, amelynek lengyel sofőrjét korábban agyonlőtte. A sebesültek száma 56 volt. A merényletet a felelősséget 20-án az Iszlám Állam vállalta. A merénylőt, aki elmenekült a helyszínről, december 23-án Milánóban lőtték le olasz rendőrök.

2017. március 22.: Londonban, a parlament melletti Westminster-hídon egy támadó először gyalogosok közé hajtott, majd járműjével a híd korlátjának ütközött. A kocsit hátrahagyva a járőröző rendőrökre támadt késsel. A rendőrök lelőtték. A merényletben öten meghaltak, ötvenen megsérültek. A cselekményt az Iszlám Állam vállalta.

2017. március 23.: Járókelők közé hajtott egy autós az Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában. Senki sem sérült meg, a francia rendszámú autót rövid üldözés után sikerült megállítani. A járművet vezető tunéziai származású férfit elfogták, és terrorcselekmény kísérlete miatt vádat emeltek ellene.

2017. április 7.: Stockholm belvárosában egy teherautó sétálóutcába, majd pedig egy bevásárlóközpontba hajtott, és négy embert halálra gázolt, tizenötöt pedig megsebesített. Április 28-án ötre emelkedett az áldozatok száma, egy elgázolt nő a kórházban vesztette életét. A merényletet az Iszlám Állam vállalta. A furgon vezetőjét letartóztatták.

2017. június 3.: London belvárosában a London hídon egy furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből kiugrottak a támadók és késsel támadtak a járókelőkre a Borough Market környékén. A merényletben nyolc ember halt meg, és 48-an megsérültek. A három elkövetőt a kivonuló fegyveres rendőri egységek agyonlőtték. A támadást az Iszlám Állam vállalta.

2017. június 19.: London északi részén, a Seven Sisters Roadnál egy furgon hajtott a közelben lévő mecsetből távozók közé. Egy ember meghalt, kilenc megsérült. A furgon vezetőjét őrizetbe vették.

2017. június 19.: Párizsban, a Champs-Elysée-n egy autó egy rendőrségi konvoj élén haladó furgonba rohant. A jármű kigyulladt, a támadó meghalt, más nem sérült meg. A kocsiban fegyvert is találtak.

2017. augusztus 9.: Levallois-Perret-ben egy férfi autójával szándékosan katonák közé hajtott. Hat katona megsérült, közülük hárman súlyosan, de nem életveszélyesen. A gyanúsítottat, aki algériai állampolgár, később lövöldözés közben elfogták az A16-os autópályán.


Nem tudnak magyar sérültekről

A barcelonai főkonzulátushoz csütörtök estig nem érkezett jelentés magyar sérültekről, egy magyar jelentkezett tájékoztatásért – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll az illetékesekkel, és minden szükséges konzuli segítséget megad a magyar állampolgároknak és az érdeklődő hozzátartozóknak.


Fokozott biztonsági intézkedések

Rajoy miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy úton van a katalán fővárosba, hogy személyesen koordinálja a biztonsági intézkedéseket. "A terroristák soha sem fognak megtörni egy egységes népet, amely a szabadságot választja a barbárság helyett. Egész Spanyolország együtt érez az áldozatokkal és a hozzátartozóikkal" – írta a kormányfő.

A spanyol királyi család elítélte a véres támadást, "gyilkosoknak, bűnözőknek" nevezve az elkövetőket, akik "nem fognak bennünket megfélemlíteni". A királyi palota szerint "egész Spanyolország Barcelona. A Las Ramblas (ezen a sugárúton követték el a merényletet) ismét mindenkié lesz".