Barbie, a birka két év kóborlás után megtalálta gazdáját

Fotó: Twitter / Tammy Ven Dange

-

Ausztráliában kiderült, a birkák memóriája remek.


A Melbourne-től északra fekvő Wallanban élő Matthew Cleve birtokán erdőtűz pusztított 2014 februárjában. Az ausztrál gazda a munkagépeit és birkanyíró pajtáját is elveszítette, és majdnem 400 birkája pusztult el a tűzben, vagy menekült el a lángok elől.

A szomorú nap második évfordulójának közeledtével azonban váratlan vendég érkezett a birtokra. Cleve szerint a Barbie-nak becézett jószág annak idején a farmtól 20 kilométernyire lévő Micklehambe menekült a tűz elől.

A nőstény húsz kilogrammnyi extra gyapjúval tért vissza gazdájához és annak ellenére, hogy nem kapta meg a különböző juhbetegségek elleni gyógyszereket, jó egészségnek örvendett, csupán egy kis darab drótot és némi kormot találtak dús bundájában.

A Melbourne-i Egyetem munkatársaként dolgozó John Webb-Ware szerint a birkáknak elképesztően jó memóriájuk van.

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) egy 2006-os vizsgálata során a birkák mindössze három nap alatt képesek voltak feltérképezni egy egész labirintust, majd a hat héttel később elvégzett újabb tesztből kiderült, hogy az állatok emlékeztek az útvesztőre és az első alkalomhoz képest kevesebb idő alatt kijutottak onnan.