Barátságos arcokat tolna előtérbe Pokorni a Fideszben

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Kovács Attila

-

A Fidesz politikai arculatának megújításával, a meghallgatás képességével rendelkező politikusok erősítésével oldaná meg a párt válságát Pokorni Zoltán.


A XII. kerület fideszes polgármestere a Heti Válasznak adott interjút. A beszélgetés fele a Normafa megújításáról tartandó helyi népszavazásról szól, a másik része a Fidesz válságáról.


Pokorni Zoltán helyzetértékelése szerint:
  • az emberek a felülről diktált célokban nem hisznek,
  • a Fidesz legnagyobb problémája a stílussal van, ami a politikai személyiség lényegét adja,
  • téved, aki ezt kis problémának gondolja,
  • a párt belső dilemmáinak feloldásához a Fidesz politikai arculatának megújítására van szükség,
  • befogadó, meghallgató, kiszámítható személyiségek képesek megújítani a stílust,
  • a cél szentesíti az eszköz logikája nem tartható tovább fenn,


A meghallgatás képessége legalább olyan fontos, mint a hatékonyság

– jelentette ki.


Pokorni úgy tapasztalja, ma sokan nem hiszik el a Fideszről, hogy képes meghallgatni a különböző szempontok képviselőinek érveit, és mérlegelni, ütköztetni, majd dönteni: „Hogy közös bölcsesség alapján képes jó kompromisszumok, jó arányok megtalálásra. Hozzáteszem: mindez optikai csalódás, mert a képesség nem veszett el". A nemzeti konzultációt ugyanakkor nem tartja e kívánt folyamat részének, az szerinte akció, nem a politikai kultúra megnyilvánulása.

Pokorni a Lázár Jánossal tavaly vívott szópárbaját fölösleges és szerencsétlen dolognak tartja, túl nagy jelentőséget azonban nem tulajdonít neki. Ezzel együtt az akkor ráragasztott veterán jelzőt nem tartja sértőnek. Azt a luxust viszont továbbra is megtartja magának, hogy hozzászóljon egy ügyhöz, ha fontosnak tartja.

Pokorni már nem úgy látja, mint ősszel, hogy a kormányt erősíti a jobboldal hátországával vívott harca. Ellenkezőleg, hosszabb távon nem véli fenntarthatónak a megosztottságot.

Ismételt Fidesz-alelnöki ambícióról nem nyilatkozott, mert a kerületi ügyek egyelőre lekötik.