Barátjaként fogadja Orbánt kedden Helmut Kohl

Forrás: AFP / DANIEL ROLAND

-

A volt német kancellár, akinek írása vasárnap jelenik meg a Tagesspiegelben, ludwigshafeni otthonában fogadja Orbán Viktort kedden.


Kohl a lap előzetes összefoglalója szerint a cikkben barátjaként beszél Orbán Viktorról, akivel „egyetért az európai kérdésekben”.

A volt kancellár szerint Európa nem képes több millió menekülőt befogadni, ezért „a megoldást az érintett régiókban kell keresni, nem Európában”. Az uniós tagországoknak együtt kell működniük a menekültválság megoldásában, miközben figyelembe veszik a nemzetek közti különbségeket is. „Magyarországot nem szabad kihagyni ebből” – írja.

A 86 éves exkancellár, akinek az utóbbi években meggyengült az egészsége, és jórészt kerekesszékhez van kötve, csak ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt – emlékeztet a Reuters.

Csaknem két héttel ezelőtt Kohl a Bildnek adott interjút, melyben jelezte, hogy találkozót kezdeményezett a magyar miniszterelnökkel. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) akkor úgy reagált a bejelentésre, hogy remélik, a volt kancellár képes lesz befolyást gyakorolni Orbánra. „Helmut Kohl meggyőződéses európai, aki talán pozitívan hat majd Orbánra” – jelentette ki Katarina Barley, az SPD-főtitkára a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.