Bántalmazást nem találtak, de vanak problémák a gödi otthonban

Forrás: Forrás: MDAC

-

A gödi Topház lakóit nem éheztetik és nem bántalmazzák, a személyzet együttműködő, a szülők nem akarják kivenni a gyerekeiket, de teendők azért vannak az intézményben.


A Topházban a héten folytatott vizsgálat nem támasztotta alá az éheztetésről, bántalmazásról, a korlátozó intézkedések jogszerűtlen használatáról szóló állításokat – mondta Papp Ágnes, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Az ÉTA a szociális államtitkárság felkérésére végez vizsgálatot az intézményben – írja a Híradó.hu. A Mental Disability Advocacy Center jelentése szerint a 220 fogyatékossággal élő embert ellátó bentlakásos intézményben rossz higiéniai körülményeket, indokolatlan fizikai korlátozást, alultáplált és ellátatlan sebektől szenvedő gondozottakat találtak.

Papp szerint ugyan nem találták nyomát a bírálatokban megfogalmazott körülményeknek, de azt nem állítják, hogy nincsenek tennivalók a Topházban. Az intézmény lakói súlyosan és halmozottan sérültek, ami sok kérdést és teendőt felvet, de ez szerinte egészen más kérdés.

Pénteken Czibere Károly államtitkár azt mondta, a minisztériumi vizsgálat jövő héten zárulhat le. Szerinte eddig úgy tűnik, hogy a szándékos bűncselekményre, kínzásra, erőszakra vonatkozó jelzéseket nem erősítették meg, viszont jogsértések, mulasztások, tűrhetetlen állapotok vannak, ezeken pedig változtatni kell.