Banksyt százmilliókért árulja régi ügynöke

Fotó: AFP / Justin Tallis / AFP / Justin Tallis

-

Gyanús, hogy a street artos be fog rágni, de részesedik a profitból. Steve Lazarides a Sotheby’s-hez vitte a munkákat, az árlista 500 ezer fontig (186 millió forint körül) terjed.


Ha tíz éve egy Banksy-kép került volna ki a Sotheby’s környékére, olyan hamar szedték volna le, amilyen hamar odaérnek a takarítók. A dolog most is így működne, de a képet jó pénzért dobnák a piacra – írja a Guardian. A Sotheby’s aukciósház a londoni S2 galériában nyitotta meg a „nem engedélyezett” Banksy-retrospektívet (Unauthorised Retrospective). Hetven – nem utcára készült – alkotást mutatnak be, a legtöbbet persze meg lehet venni.  Köztük van az a kitömött patkány is, amelyet Banksy 2004-ben csempészett be a brit természettudományi múzeumba, de több olyan is, amelyet nyilvánosan még soha nem lehetett látni. Lazarides azt mondta, az a tíz év, amit Banksyvel töltött – először a fotósaként, sofőrjeként, mindeneseként, majd ügynökeként –, a legjobb móka volt életében. Az exügynök e-mailezett Banksy embereinek a dologról, szóval tudnak róla, de nincsenek meghatva. Banksy 4 százalékot kap minden munka után, körülbelül 9 ezer fontig. Az ügynök és a művész útjai már jó pár éve elváltak, még a Kijárat az ajándékbolton át (Oscar-jelölt és nagyon vicces) filmje előtt két évvel, 2008-ban. Banksy általában kétértelmű és ironikus üzeneteiből azt lehet levenni, hogy nem igazán kedveli, mikor a nevével villognak. Bár leginkább azt nem szereti, ha a cuccait leveszik a falakról, aztán a piacra dobják. Az S2-ben június 11. és július 25. között lehet megnézni az eredeti Banksyket.


-


Steve Lazarides

„Azt hiszem, Banksy számára valószínűleg ez lenne az utolsó dolog a világon, amit látni szeretne. Ez egy engedély nélküli kiállítás – Banksynek az ég világon semmi köze sincs hozzá, azt leszámítva természetesen, hogy az összes képet ő festette.”

-


Nem ez az első eset, hogy Banksy melóit az engedélye nélkül használják, időnként fel-feltűnnek az utcáról leszedett képei az aukciókon. Utoljára áprilisban találta ki egy galéria, hogy Banksy-kiállítást csinál cselesen Stealing Banksy? címmel, utalva a jól bevált szokásra. A street art művész akkor hivatalos oldalán reagált (ott azóta is egy tavalyi New York-i munkája van kint): „Ennek a show-nak semmi köze hozzám, és szerintem undorító, hogy emberek közzétesznek falakon képeket csak úgy, engedély nélkül.” Legutóbbi (feltételezett) munkáit itt mutattuk meg; Banksy nemrég a szíriai polgárháborúra is emlékezett; úgy általában róla és a 2013-as évéről pedig itt írtunk.


-


Banksy mostanában Webby-díjat is nyert