Banksy lecsaphatott a brit titkosszolgálatokra - és újat alkotott

Fotó: Flickr/Sa//y / Flickr/Sa//y

-

HÁTTÉR

Már vártuk, mikor mond valamit Banksy a lassan egy éve tartó lehallgatási botrányokkal kapcsolatban. Az idő talán elérkezett. Vélhetően az inkognitóban dolgozó brit graffitis készítette a ballonkabátos kémeket ábrázoló falfestményt, felhasználva hozzá egy igazi telefonfülkét és egy parabolaantennát.


Cheltenhamben, a brit titkosszolgálat (GCHQ) épületétől csupán három mérföldnyire egy középkorú hölgy vasárnap reggel fél nyolckor férfiakat látott egy ház falánál settenkedni. Elmondása szerint az egész jelenet olyan volt, mintha egy bűntény szemtanúja lett volna: nagy fehér ponyvát tuszkoltak be egy furgon hátsó részébe. Aztán a teherautó elment, és maradt mögötte egy zseniális graffiti. Nagy valószínűséggel az utoljára tavaly októberben New Yorkban hangosat szóló Banksy és csapata hagyta ott a kézjegyét egy újabb repedezett házfalon. A politikai aktivizmusáról is híres street art művész felé szinte már elvárás volt, hogy az Edward Snowden által tavaly májusban kirobbantott lehallgatási botrányra és annak minden újabb fejleményére egyszer csak reagáljon. Ezt pedig nem is lehetett volna jobban csinálni, mint egy telefonfülke mögé úgy felfirkantani a GCHQ lehallgatókészülékes kémeit, hogy az egész kompozícióba még a lakóház falán lévő parabolaantenna is belesimuljon. A cheltanhami graffiti vasárnap reggel óta turistalátványosság lett.


-


Tutira új Banksy

A vasárnap észrevett cheltenhami stencil nem száz százalékosan Banksy, mindenesetre annak látszik. Viszont. Hétfőn hivatalos honlapján, az általában a munkái és akció alapján változó banksy.co.uk oldalon megjelent a Mobile Lovers címmel terjedő kép - na ez biztosan Banksy. A stencilen egy pár egymás helyett a telefonját nézi nagy erővel. A honlapon csak két fotó látható, semmilyen infó nincsen arról, hol található a kép, de valószínűleg az Egyesült Királyságban - félre kell tenni a telefont, és járni az utcákat. Ez az első hivatalos Banksy-stencil az októberi akciók óta.


Mobile Lovers


-A - valószínűleg - Banksy-stencil figurái ugyan nem villantanak igazolványt, és még azonosítószámuk sincs, de nem nehéz bennük felismerni a GCHQ brit titkosszolgálat embereit. Az ügynökség felelős Nagy-Britanniában a rádiós hírszerzésért, és a biztonság kedvéért az internet megfigyelése is hozzá tartozik. Míg az MI6-ről lehetett tudni a James Bond-filmekből, hogy pezsgőn és kaviáron élő kifinomult gyilkosok, az MI5-ról pedig, hogy a briteket megfigyelő ballonkabátos ügynökök, addig a harmadik nagy brit titkosszolgálat, a GCHQ egészen az Edward Snowden nevével fémjelzett kiszivárogtatásokig viszonylag ismeretlen maradt. Még úgy is, hogy a kétezres években atomdrága, 337 millió fontba kerülő új épületet húzatott fel magának az ügynökség. 2013-ban viszont jött a hidegzuhany. A Snowden által újságíróknak kiadott dokumentumokból kiderült, hogy az NSA amerikai hírszerző szervezet legkomolyabb partnerei között vannak a britek. A GCHQ Tempora kódnevű – jelentős amerikai támogatással üzemelő – programja például a tenger alatti kommunikációs kábelek lehallgatására irányul. Az így megszerzett információkból az NSA is részesül. De kínos volt az is a szervezetnek, amikor kiderült, hogy a 2009-es G20-csúcson több külföldi politikus telefonját és internetforgalmát lehallgatták. Ráadásul az így megszerzett információkat nemcsak a kémek dolgozták fel, hanem brit politikusoknak is juttattak az értékes adatokból. A GCHQ egy másik csapata az NSA-vel együttműködve dolgozott a Hotmail, a Google, a Yahoo és a Facebook titkosításának feltörésén és az adatok értelmezésén. A Lustre nevű programban a szokásos résztvevők mellett az izraeli és a francia titkosszolgálat is besegített. Későbbi kiszivárogtatások pedig a Blackberry-telefonok titkosításának feltörésével, valamint a Tor hálózat meggyengítésével is megvádolták a briteket.