Banksy berághatott a munkáit lopkodó galeristákra

-

HÁTTÉR

Londonban április 24-én nyílt meg a Stealing Banksy? című kiállítás. A szervező cég végül a netre helyezte a street art munkák vásárlásának lehetőségét, hogy a vevőit „ne adja ki”.


Eredetileg rendes aukción lehetett volna megvásárolni Banksy utcáról elmozdított munkáit, de végül másként döntöttek – írja az Art Newspaper.  A lappal Tara Leers beszélt, a Sincura Group vezetője. Ez a cég foglalkozik azzal, hogy a nyugati világ legismertebb street art művészének, Banksynek a munkáit megkeresse, leszedje a falról, majd értékesítse.


Ezzel a gyűjtők magánéletét védjük

– mondta Leers az élő aukció lemondása kapcsán.

Mikor megnyitott a show, Banksy közzétett egy üzenetet hivatalos oldalán. Azt írta, a kiállítást a beleegyezése és közreműködése nélkül szervezték. Az üzenete szokás szerint ironikusan folytatódott:Kié a street art az utcán? Le kell-e védeni plexivel? Vandalizmus, és el kell tüntetni? Bárki szabad prédája? Azé, akié a fal? Ott kell hagyni, ahol van – és hagyni, hogy a helyieké, a városé legyen? A kérdések még mindig ugyanazok.

Banksyről és arról, szerintünk miért 2013 igazán az ő éve, itt írtunk részletesen.


Banksy nemrég alkotott újat - egyet vagy kettőt?

Április közepén megjelent egy erősen banksys stencil Cheltenhamben. A képen ballonkabátos kémek vannak egy igazi telefonfülkével és parabolaantennával. Ezt a stencilt Banksy nem osztotta meg hivatalos oldalán, egy másikat viszont igen. A Mobile Lovers (háttérképünkön) néven terjedő képen két szerelmes egymás helyett az okostelefonját figyeli erősen.

-