Bankot vásárolt az OTP

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az OTP Csoport szerbiai leánybankja megvásárol egy másik szerb bankot, az erről szóló megállapodást pénteken írták alá. A Findomestic Banka részvényei az eddigi olasz tulajdonostól kerülnek a magyar bankcsoporthoz.


Az OTP banka Srbija az olaszországi székhelyű Findomestic Banca S.p.A.-val adásvételi megállapodást írt alá a szerbiai Findomestic Banka részvényei 100 százalékának megvásárlásáról – tette közzé az OTP.

Az elmúlt másfél évben, Horvátországot és Romániát követően ez a harmadik bankvásárlás, amelyet az OTP végrehajtott. A tranzakció beleillik a bankcsoport stratégiájába, amelyről már Csányi Sándor is beszélt a VS.hu-nak adott legutóbbi interjújában. Akkor azt mondta, ott tudják a legjobban érvényesíteni a szinergiákat, ahol már van OTP-érdekeltség. „Ezekben az országokban mindent megvizsgálunk, ami eladó, és ha kisebbek vagyunk, próbálunk elérni egy ésszerűbb üzemméretet. Ahol nem vagyunk még jelen, ott csak akkor vásárolunk, ha nagyobb bankot tudunk venni, 10 százalék körüli piaci részesedéssel” – fogalmazott május elején a bankvezér.

A Findomestic Banka a.d. Beograd kis banknak számít Szerbiában: piaci részesedése mindössze 0,5 százalékos, ezzel az ottani bankpiac 21. szereplője. A tranzakcióval az OTP banka Srbija jelenlegi 1,4 százalékos piaci részesedése 1,9 százalékra nő. A Findomestic Banka elsősorban a lakossági üzletkörre fókuszál, országszerte 26 fiókja van – ebből 7 belgrádi –, ügyfeleinek száma megközelíti a 90 ezret. A tranzakcióval az OTP banka Srbija fiókhálózata elsődlegesen Belgrádban bővül, ügyfeleinek száma pedig meghaladja a 200 ezret.

„A mostani akvizíció – habár kis mértékben, de – tovább erősíti az OTP Bank szerbiai, ezen belül különösen a belgrádi jelenlétét, illetve hozzásegíti a bankot a hosszú távú profitábilis működéshez” – mondta Bertalan Imre, az OTP banka Srbija vezérigazgatója. Hozzátette: elsősorban lakossági oldalon kívánnak növekedni, ezen belül a POS-ek és a hitelkártyák, valamint az elektronikus szolgáltatások terén.

Az OTP banka Srbija az elmúlt években folyamatosan fejlődött, tavaly már nyereséges volt.