Milliárdos bankár indított kampányt Trump megbuktatására

Fotó: Getty Images / Mark Wallheiser

-

Steyer szerint a képviselők erkölcsi felelőssége lemondatni a veszélyt jelentő elnököt.


Tom Steyer kaliforniai milliárdos 10 millió dollárt fordít a reklámkampányra, amelynek célja Donald Trump amerikai elnök megbuktatása. Steyer, a demokraták támogatója, pénteken már útjára is indította az egyperces reklámfilmjét. Arra kéri a kongresszusi képviselőket, hogy indítsák meg a törvényes eljárást Trump lemondatására. Szerinte ez "erkölcsi felelősségük".

A 60 éves befektetési bankár azt mondta, szerinte Trump kártékony, mert atomháború felé sodorja az országot, akadályozza az igazságszolgáltatás és az FBI munkáját, "bezárással fenyegetett meg olyan sajtóorgánumokat, amelyek kimondják az igazságot". Steyer szerint az elnök mentálisan nem stabil és veszélyt jelent. "Ha mindez nem elég ok egy veszélyes elnök alkotmányos elmozdítására, akkor ugyan mivé vált a kormányzatunk?"

Steyer mind az 50 szövetségi államban műsoridőt vásárol a reklámok sugárzására, és bejelentette, hogy megnyitja pénztárcáját a jövő évi, úgynevezett félidős választásokon induló demokrata párti jelölteknek is.

Az USA-ban jövőre lesznek az úgynevezett félidős választások: ilyenkor az amerikaiak a teljes képviselőházat és a szenátust egy részét megújítják, több államban pedig kormányzóválasztást tartanak.