Baloldali közösködés: Mesterházy lesz a miniszterelnök-jelölt

Fotó: MTI/Kovács Tamás / MTI/Kovács Tamás

Az MSZP és az Együtt-PM megállapodott a közös listáról, melyhez csatlakozhat a DK. A kormányfőjelöltet az MSZP adja.


Közös lista, közös egyéni jelöltek, közös miniszterelnök-jelölt, akit az MSZP javasol – ezen elvek alapján írja újra együttműködési megállapodását az MSZP és az Együtt-PM. Mesterházy Attila és Bajnai Gordon közösen tájékoztatott minderről azzal, hogy az egyezséghez várják a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció csatlakozását is. Aztán azt is bejelentették, hogy ki lesz közös választási lista élén, vagyis ki lesz a miniszterelnök-jelölt. Helyesnek bizonyult a 444.hu korábbi értesülése, hogy az MSZP elnöke, Mesterházy Attila.

Az Együtt-PM szövetség vezetője, Bajnai Gordon azt mondta, elfogadható, hogy Mesterházy Attila legyen a miniszterelnök-jelölt.

A korábbi megállapodás úgy szólt, választási győzelem esetén az lesz a miniszterelnök, akinek a pártlistája több szavazatot kapott. A mostani megállapodás egy világosabb helyzetet teremt - mondták a sajtótájékoztatón.

- -

Bajnai: nem volt casting

Bajnai Gordon abban bízik, a DK is elfogadja hogy az MSZP mondja meg, ki lesz a jelölt. Azt mondta, alternatív név nem került elő a tárgyalásokon. A kedden kiszivárgott és cáfolt értesüléseket - hogy ők mást akartak volna, vagy valaki felkérte volna Róna Péter közgazdászt - rémhíreknek tartja.

Közös lista egyébként akkor lesz, ha ahhoz a DK is csatlakozik. Mesterházy Attila arra számít, hogy a Demokratikus Koalíció partner lesz, miután maga is közös listát, egyéni jelölteket és miniszterelnök-jelöltet akart. Mesterházy a DK szerepvállalását kardinális kérdésnek tartja. A közös listához egyébként minden párt önálló szervezetként csatlakozik.

Arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy Gyurcsány Ferenc rajta lehet-e a közös listán. Arról sem árultak el részleteket, hogy a korábban felosztott egyéni képviselői helyek (75-31) hogy változhatnak, ki mennyit adna át azokból, és a listán ki hol kaphat helyet. Mindenre vonatkozik a tárgyalási ajánlat - fogalmazott Mesterházy. Kizártnak tartja, hogy Gyurcsánnyal ne tudnának megállapodni.

Azt egyelőre nem tudni, mikor kezdődhetnek a tárgyalások, a Demokratikus Koalíció elnökét az új fejlemények híre külföldön érte, de a Facebookon már üzent is, hogy „Most akkor hazamegyek...”

A Demokratikus Koalíció közleménye szerint készek a háromoldalú tárgyalások azonnali megkezdésére. A párt üdvözölte azt a kezdeményezést, hogy a DK részvételével teljes körű, közös képviselő-jelölteket, közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet állító választási megállapodás jöjjön létre az MSZP-vel és az Együtt-PM szövetséggel.


Nem tetszik a pártoknak a baloldali összefogás

A baloldali összefogás újabb etapja reagálásra késztette a magyar pártokat. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint teljesen mindegy, hogy kik szerepelnek a közös listán, „ez csak őket érdekli, azokat, akik most tárgyalnak: ugyanazok, akik már egyszer tönkretették az országot”. Hasonlóan reagált a Negyedik Köztársaság is: „Ez ugyanaz a régi csapat, amelyik 2010 előtt katasztrófát idézett elő Magyarországon. Hazugság volt a megújulásról és a korszakváltásról szóló szöveg” – mondta Salha Omár, a 4K! alelnöke. A Lehet Más a Politika társelnöke, Schiffer András kijelentette, hogy nem kötnek egyezséget a baloldali összefogás résztvevőivel. Szerinte felsejlik a villanydrót, amelyen újra összeülnek a „2010-ben szétrebben verebek” néhány „kakukkfiókával kiegészülve”. Schiffer Facebook-profilján pedig kiposztolta Gyurcsány Ferenc táncolós videóját. A Jobbik „Vesztes csapaton ne változtass” címmel adott ki közleményt, amelyben Dúró Dóra kijelentette, hogy az összefogás legelvtelenebb tagja a „Párbeszéd a Mandátumért”. Szerintük a „a Mesterházy–Bajnai–Gyurcsány alkotta bűnszövetség a vesztes csapaton ne változtass elvét követi”.

A Gyurcsány-kockázatot Bokros is vállalná

A demokratikus ellenzék teljes körű, feltétel nélküli választási összefogását tartja szükségesnek Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke, aki arról is beszámolt: ennek elmaradása esetén pártja nem indul az idei választáson. Az összefogás célja az Orbán-kormány leváltása és az alkotmányos jogállam helyreállítása lenne. Szerinte mindezekért akár a Gyurcsány Ferenc által jelentett kockázatot is vállalni kell. Bokros Lajos maga is tagja volt baloldali kormánynak: 1995-ben a Horn-kormány tagjaként állt elő híres-hírhedt csomagjával, amellyel a túlköltekező állami költségvetést próbálta rendbetenni. A Bokros-csomag számos intézkedését bevezették, de a megszorításokon a csomag névadója, majd később a kormány is elbukott.

tumblr_mz2um30o4J1sgit1yo1_400