Balognak és Orbánnak elege lett a Zeneakadémia kancellárjából

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A Napi Gazdaság azóta megerősített értesülése szerint előbbi javaslatára utóbbi felmentette Kupper Andrást, aki az elmúlt napokban összerúgta a port a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem teljes vezetőségével.


Közben az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága megerősítette a vezetői megbízás visszavonásának megtörténtét. „A döntés indoka, hogy a rektor és a kancellár együttműködésének hatékonysága nem alakult az elvárásoknak megfelelően, és az így kialakult konfliktusos helyzet, illetve annak következményei terhelték az intézmény működését” – áll a közleményben, amely kitér arra is, hogy az állam mint fenntartó a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a felsőoktatási intézmények nyugodt és kiegyensúlyozott működése biztosított legyen.

A Napi Gazdaság eredeti értesülése úgy szólt: a döntés oka, hogy Kupper nem tudott megfelelő kapcsolatot kialakítani a Zeneakadémia vezetésével. Az ügy előzménye, hogy az egyetem szenátusa elutasította a kancellár által kezdeményezett szervezeti átalakításokat, a szervezeti és működési szabályzat (SzMSz) módosítását. Ezután – sajtóhírek szerint – Kupper András azonnali hatállyal visszavonta vagy felfüggesztette az egyetem vezetőinek megbízatását.

A hét elején a kancellár cáfolta a hírt, és kijelentette: közös kodifikációs bizottságot hozott létre, amely részletesen áttekinti a tervezetet a konszenzus érdekében, illetve hangsúlyozta: minden jelenlegi vezető munkájára számít.

Kuppernek ellentmondva a Zeneakadémia tanszékvezetői értekezlete és hallgatói önkormányzata másnap azt állította: nem felel meg a valóságnak, hogy az SzMSz módosításán közösen alakított kodifikációs bizottság dolgozik. Szerintük éppen a kancellár volt ugyanis az egyetlen, aki a szenátus által létrehozott bizottság felállítása ellen szavazott, és annak legitimitását mindvégig megkérdőjelezte.