Balog Ádám az MNB-től az MKB Bankhoz igazolt

-

Minden jegybanki tisztségéről lemondott, mert azok összeférhetetlenek a kereskedelmi banknál betöltött elnök-vezérigazgatói poszttal.


Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke a továbbiakban a megújuló MKB Bank elnök-vezérigazgatójaként dolgozik, ezért július 22-i hatállyal lemondott minden, a jegybankban betöltött tisztségéről - tájékoztatott a jegybank.

A közlemény szerint az MNB elnökének egyetértésével Balog Ádám alelnök hétfőn küldte el a lemondását tartalmazó nyilatkozatot Áder János köztársaság elnöknek, így tölthet be a jegybanktörvény értelmében vezetői tisztséget az MKB Bankban.

Balog Ádám 2013. március 6-ától dolgozott az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnökeként. Irányítása alatt született meg egyebek mellett a magyar gazdaság egyik motorját adó Növekedési Hitelprogram, illetve ehhez az időszakhoz köthető az önfinanszírozási koncepció és monetáris politikai eszköztárának ehhez kapcsolódó megújítása is - írta a távozó vezetőről a jegybank.

Az általa vezetett alelnökség vizsgálta felül a hitelintézetek hosszú távú devizális likviditását szabályozó mutatóit, dolgozta ki és vezette be az adósságfék-szabályokat, valamint alkotta meg az elszámolási törvényhez kapcsolódó MNB rendeleteket - áll a közleményben.