Bálna vetődött a Margitszigetre

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter / VS.hu / Zsidai Péter

-

Egy műbálna tanyázik a Margitszigeti Atlétikai Centrum egykori teniszpályáin, az épülő kocsmakomplexum látványelemeként éli majd életét. A főváros tulajdonában lévő sportpályáknak befellegzett, helyükön zenés-táncos szórakozóhelyet nyit az új bérlő. A történetben felbukkan a Békemenetet és Ozorai pszichedelikus zenei fesztivált is (!) biztosító cég neve is.


Évtizedek óta működik a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Margitszigeti Atlétikai Centrum (MAC) területén a teniszklub, amelynek sorsa a napokban pecsételődött meg. Az új bérlő nem kívánja tovább működtetni, hanem zenés-táncos szórakozóhelyet nyit a helyén. A VS.hu úgy tudja, a legújabb Fröccsterasz nyit itt hamarosan.


Csak egy maradhat

A Fővárosi Önkormányzat Iharos Sándor Margitszigeti Atlétikai Centruma tavaly júliusban két lejáró bérleti szerződést pályáztatott meg: mind a kettőt a Margit Garden Kft. nyerte el. Az egyik a MAC-stadionban található klub, büfétér és terasz volt, amelyet a klubéletet élők Cha-cha-cha diszkóként ismerhettek tavaly őszig. A másik ingatlan a négy teniszpálya és a hozzá tartozó Sziget Klub étteremmel, konyhával, terasszal együtt. - - Mindkét bérleményre két-két pályázat érkezett, amelyeket 2013. augusztus 16-án értékelt a bíráló bizottság Doma Gergő, a MAC igazgatójának vezetésével. A klubépület estében a Margit Garden 10 ezer forinttal adott magasabb havi bérleti árat, mint a Tíz Évszak Kft. - Csarnok V. Bt.- Becsületes Kft. alkotta konzorcium. A teniszpályákkal kapcsolatban viszont nettó 220 ezer forinttal kevesebbet ígért, mint a Csarnok V. Bt.- Becsületes Kft. kettőse, mégis elnyerte a bérleti jogot 5+5 évre. Az indoklás szerint azért bukta el a tendert a korábbi bérlő Csarnok V. Bt., amely 1996 óta működtette a teniszklubot, mert bár magas díjat ajánlott, „a hasznosítási koncepció nem áll stabil lábakon. Hiányzik a referenciákból a magas színvonalú vendéglátós referencia, a médiakapcsolat szakmai ereje megkérdőjelezhető, és nincs olyan rendezvényszervezési koncepció, amelyből a MAC profitálhatna.” A bírálók ezért megelőlegezték azon véleményüket, hogy a magas bérleti összeg nem lesz tartható a jövőben. Azaz ez lett a gyengébb pályázat. - -  

Kiszállás, beszállás

Annál is érdekesebb a bírálók érvelése, ha megnézzük a nyertes cég sorsának alakulását. A Margit Garden Kft.-ben ugyanis ősszel tulajdonosként szállt be a Morrisons 2 pubot működtető Becsületes Kft. ügyvezetője és családtagjaival együtt résztulajdonosa, Juhász Dávid, aki ugye az egyik konkurens pályázó volt, és aki nem tudott olyan színvonalú vendéglátói referenciát adni – az értékelők szerint – mint a végül győztes vetélytársa. Kiszállt aztán a társaságból a Szalay Balázs dakaros autóversenyző fémjelezte HSM Hungarian Sport Menedzser Kft., amely a sportvonatkozású ajánlásokat adta. Hasonlóképpen megvált üzletrészétől a többi, magasabb színvonalú további referenciát adó másik három társtulajdonos is: az Extrém Pictures Kft., az Art Group Marketing Kft., a MediaPlusz Reklám és Marketing Kft. A Margit Garden Kft.-nek bizony szüksége volt az eredményes szerepléshez a külső referenciákra, lévén újszülött vállalkozás volt, a cégbíróság a pályázat kiírása után 8 nappal, 2013. július 18-án jegyezte be. - -

„A pályázat kiírásánál cél volt, hogy egy olyan stabil bérlőt találjunk, aki a biztos bevétel mellett gondolkodik a fejlesztésben és rendelkezik megfelelő referenciákkal. (A Margit Garden Kft. beruházási összegként 50-80 millió forint közötti összeget jelölt meg, míg Csarnok V. Bt. konkrétan 78,5 millió forintot. – a szerk.) Itt mind a három fő szempont megvalósul, garancia erre a tulajdonosi kör eddigi munkássága” – írták az értékelők, akik azzal kétségtelenül nem számolhattak, hogy a tapasztalt tulajdonosok nem sokára ott hagyják a pályázatra gründolt céget. A Margit Garden Kft.-ben egy alapító se maradt: novemberre a Varga Lajos érdekeltségében lévő Medúza Event Kft. vette át a céget. Varga neve többet mond, ha a Fidesz rendezvényeit, a Békemenetet vagy az ozorai fesztivált is biztosító Valton Security őrző-védő cég tulajdonosaként hivatkozunk rá. Ez a társaság többek között a Fröccsterasz Kft. tulajdonosa, amely az Erzsébet téren a volt buszpályaudvaron, a Design Terminálon működteti a fiatalok által ugyancsak kedvelt Fröccsteraszt. A VS.hu úgy tudja, a margitszigeti teniszpályákból lehet a Fröccsterasz-hálózat legfiatalabb tagja. A helyszínen nagy tempóban ácsolják a terasz kiszolgáló egységeit, a teniszpályák salakját már a vitatható esztétikumú pozdorjából eszkábált bálna tagolja, amely feltehetően büféként fog üzemelni, és három illemhely konténert is felállítottak már. Itt már nem lesz többet teniszezés – jegyezte meg kérdésünkre az egyik ott dolgozó férfi. - - Kerestük a Margit Garden Kft.-t, de nem reagált megkeresésünkre, ahogyan a főpolgármesteri hivatal sem. Ott arról érdeklődtünk, mennyiben illeszkedik bele a főváros sportkoncepciójába a sportlétesítmények kocsmaként való átalakítása, nem beszélve a műbálnáról.

A főváros kocsmát akart

A főváros a pályázati kiírásban egyáltalán nem ragaszkodott ahhoz, hogy a bérlő tovább üzemeltesse a teniszpályákat, de még a sportfunkciót sem tűzte ki kizárólagos vagy elsőbbséget élvező célként, sőt kifejezetten a kocsma jelleget pártolta. „Bérlő köteles a bérleményt a pályázati ajánlatban foglaltaknak megfelelően kizárólag kereskedelem, sportszolgáltatás, éttermi- és büfé vendéglátás, valamint rendezvényszervezés – így különösen zenés-táncos szórakozóhely üzemeltetése – céljából…rendeltetésszerűen használni és üzemeltetni” – olvasható a pályázati felhívásban.  


A teniszpályák - még bálna nélkül


Fröcsszínpad a bálna után

A főváros január végén a Budai Parkszínpad ingatlanát pályáztatta meg, a bérletet a Zsigmond Kert Kft. nyerte el, amelynek egyik tulajdonosa szintén a Medúza Event Kft. A Zsigmond Kert a Budai Fröccsszínpad beindításával nyert, az elhanyagolt ingatlan felújítását ígérte. Ügyvezetője megegyezik a Margit Garden ügyvezetőjével, Ondrusek Péterrel, aki a városligeti csónakázó tónál lévő éttermet vivő Csónakázótó Vendéglátóipari Kft. cégvezetésében is részt vesz. E társaság ugyancsak a Medúza Eventhez tartozik.