Ballisztikus rakétákat lőtt ki az iráni Forradalmi Gárda

Fotó: RIA Novosti / Valeriy Melnikov

-

Hadgyakorlatot tartottak, a cél az ellenség elrettentése volt.


Irán különböző részeiből lőtték ki a rakétákat, hogy megmutassák „Irán elrettentő erejét, valamint hogy az iszlám köztársaság képes szembenézni bármilyen fenyegetéssel, amely az (iszlám) forradalmat, az államot vagy az ország szuverenitását éri” – olvasható az ISNA hírügynökség jelentésében.

Az Egyesült Államok januárban büntetőintézkedéseket vezetett be olyan cégek és magánszemélyek ellen, amelyeknek, illetve akiknek közük volt az iráni rakétafejlesztési programhoz, mert Irán októberben kísérletet hajtott végre egy közepes hatótávolságú Emad rakétával. Ennek előzménye, hogy Irán júliusban megállapodott nukleáris programjáról a nagyhatalmakkal.

Az ENSZ szerint Irán az októberi rakétakísérlettel megsértette a Biztonsági Tanács 1929-es számú határozatát, amely megtiltotta neki, hogy bármilyen fejlesztést végezzen atomtöltet hordozására alkalmas rakétával. Ez a határozat érvényét vesztette, amikor januárban életbe lépett az Irán és a nagyhatalmak közötti nukleáris megállapodás, de rögtön hatályba lépett egy új, amelyben a Biztonsági Tanács felszólítja Iránt arra, hogy tartózkodjon minden olyan tevékenységtől, amelytől az előző határozat eltiltotta.

Irán mindig tagadta, hogy kapcsolat volna ballisztikus rakétái és támadott nukleáris programja között. A júliusi megállapodás értelmében nukleáris programja szigorú korlátok közé van szorítva, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség rendszeresen ellenőrzi.