„Balliberálisok” is írhatnak a Magyar Krónikába, ha valami örömük van

Forrás: VS.hu / Zagyi Tibor

-

„Minél több kép, minél kevesebb szöveg” – a jelszava a most startolt lapnak, amely vállaltan a kormánypárt szellemi-politikai körét mutatja be. Három hónapig a Fidesz pártalapítványa támogatja Bencsik Gábor és Kerényi Imre lapját, amely később piaci alapon próbál megélni. Kerényi Imre „buzilobbi” elleni harca „ma nem volt műsoron.”


Bencsik Gábor, Bencsik András Demokrata-főszerkesztő és Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott mutatta be a Magyar Krónika című „közéleti-kulturális havilap” első számát ma a Magyar Demokrata szerkesztőségében. Mint a lap főszerkesztője, Bencsik Gábor elmondta, testvére a házigazda jogán jelent meg, míg Kerényi Imre, akit „mint látom, mindnyájan ismernek”, az újság „producere” lesz. A kormányhoz köthető „szellemi-politikai kör értékeinek a krónikása” a lap – így jellemezte a folyóiratot Bencsik Gábor, magát pedig mint a „produkció rendezője” mutatta be. Kerényi Imre, Magyar Krónika Nem szerződtek le valaminek a szolgálatára, így nem ezt jelenti, hogy a Fidesz lapja a Krónika – jelentette ki a főszerkesztő. „Egy rakás hibát elkövet ez a politikai párt, egészében viszont azt gondolom, hazánk értékeit legjobban ez a szellemi-politikai kör szolgálja” – magyarázta, mégis mi a lap elvi háttere. Állítása szerint arra kapott megbízást, hogy „ez egy jól megcsinált, látványos” lap legyen. „Minél több kép, minél kevesebb szöveg” – adta ki az irányt Bencsik, aki elmondása szerint biztatta a szerzőket is, hogy minél rövidebben írjanak.

A „buzilobbi” elleni harc ma nem volt műsoron

A lap címlapját a koronázási palást borítja, Bencsik szerint a Krónika így reflektál az Alaptörvény díszkiadására, de megemlítette, hogy a második szám címlapja már nem így fog kinézni. Mint elmondta, három számot finanszíroz a Polgári Magyarországért Alapítvány, azaz a Fidesz pártalapítványa, hosszú távon viszont a piacon szeretnének megélni. „Ez részben hirdetési, részben támogatói bevételeket jelent”. Tízezer példányban jelent meg a lap, 5801 példány ingyenesen megy ki az összes közkönyvtárba és iskolai könyvtárba. A közintézmények vezetői köre is kap majd a Krónikából. Viszont Bencsik szerint ha nagy siker lesz, növelik majd a példányszámot. Elmondta, egy előfizetőjük mindenesetre van már. Kerényi Imre, Magyar Krónika A VS kérdésére, hogy Kerényi Imre milyen „társutas” szerzőket kíván felkérni, és mit kell e kifejezés alatt érteni, Kerényi elmondta: a lap nem a bozótharcról kíván szólni, ennek a tábornak az örömeiről kívánnak beszélni. Mint hozzátette, „a főszerkesztő úr boldogan helyt ad” másoknak, ha örömeikről be kívánnak számolni. Egy másik kérdésre, miszerint „a lap miként kíván küzdeni a buzilobbi ellen”, Kerényi nem kívánt válaszolni. Mint mondta, „ma nem ez van műsoron”. Bencsik Gábor beszélt továbbá arról: nem kívánnak direkt politizálással foglalkozni. A kérdésre, hogy mi a véleményük arról, ami az Origo főszerkesztőjével történt, a havilap főszerkesztője kifejtette: nem tudja pontosan, miről van szó, a Krónika pedig mással kíván foglalkozni. Bencsik András hozzátette: neki nincs véleménye az ügyről, magánlapról van szó. Kerényi Imre is hasonlóképp nyilatkozott, tehát nem kommentálta a dolgot. „Gyurcsány Ferenc is megírhatja-e majd, ha valaminek örül?” – érkezett a következő kérdés, mire a főszerkesztő kifejtette: a „fikakultúra” beterít mindent, a Krónika pedig a „rosszkedv-kultúrával szemben” igyekszik felmutatni egy képet. Mint elmondta, ez természetesen nem jelenti, hogy bárki írhat a Krónikába. Kerényi hozzátette: „mi azt gondoljuk, mindig az országépítőknek van igaza”. Mivel viszont a név már foglalt volt, ezért másik címet kerestek. És hogy kik a másik oldal? Kerényi elmondása szerint „a balliberálisok”, akik akár írhatnak is a lapba, ha valami örömük van. Harmincmillió forintot adott az alapítvány – mondta el továbbá Bencsik Gábor, egyúttal elismerte, egyedül ez az alapítvány finanszírozza őket jelenleg. Még a 4-es metrót is dicsérte Bencsik Gábor, aki szerint sorra fog kerülni ez is a lapban később, csak most nem fért bele. Arra pedig igennel felelt a főszerkesztő, hogy a reklámadó nem szól-e bele a lap történetébe.

„Elképzelhetetlen független sajtó”

Százötven évvel ment vissza Bencsik Gábor, amikor arról kérdezték, ki tehet az országot elárasztó rosszkedvről. Szerinte „a rosszkedv belül van”, és egy tendenciáról van szó. Bencsik András ugyanerre egy kérdéssel válaszolt: jelen van-e az Echo TV, a HírTV vagy a Magyar Nemzet képviselője? Senki nem felelt, ezt Bencsik jelzésértékűnek nevezte. A VS feltette a kérdést, minek köszönhető ez, valamint az, hogy korábban több közszereplő is hangsúlyozta, nem fog írni a Krónikába, a jelenlévők úgy feleltek: erről az érintetteket kellene megkérdezni. „Én nagyon idős ember vagyok, és hosszú, boldog életem során nem találkoztam független értelmiségivel. Én 71 éves vagyok, higgyék el nekem ezt a függetlenséget” – fakadt ki Kerényi Imre. Azt mindannyian elképzelhetetlennek nevezték, hogy független sajtó létezzen Magyarországon. Kerényi Imre, Magyar Krónika „Magának is van érettségi bizonyítványa és nekem is van” – így vágott vissza Kerényi Imre Hont Andrásnak, aki Kerényi leveléből idézett, mondván, hol van a lapból „a dalcsináló Ákos úr” és a többiek. Hozzátette: ők majd a későbbiekben jönnek, ha pedig van Hontnak érettségije, tudhatja, hogy Kerényi levele nem arról szólt, ki mindenki lesz az első számban. Itt egy kis kitérőt is tettek, Honttal megbeszélve, hogy a HVG.hu szerzője is fideszes volt korábban. Függetlenségre vonatkozó kérdésünkre, miszerint mit értenek egyáltalán független sajtó alatt, illetve hogy ezzel nemcsak saját elkötelezettségüket próbálják-e megideologizálni, Bencsik Gábor kifejtette: „akinek van elég pénze és rentábilis lapja, az gazdaságilag független. Ez egy. Európának ebben a régiójában erős az értékek polarizációja, és gondolkodó ember nem tudja megtenni, hogy ebben a polarizált rendben ne helyezkedjen el. Nem nagyon hiszek a belgákban.” Szerinte mindenki elhelyezkedik értékrendet illetően, és e törekvések mentén igyekszik érvelni. Mint mondta, e tekintetben szerinte független sajtó nem nagyon létezik. Hogy meleg színdarabokról lehet-e szó a lapban, ezzel kapcsolatban a főszerkesztő kifejtette: ha kitűnő produkcióról van szó, ez természetesen belefér, de szerinte „Európa ki fog halni”, és ezt is „viszonylatba kell helyezni”. A Demokrata főszerkesztője ezt követően viszont még nevetgélt kicsit az erre vonatkozó kérdésen, a beszélgetés után egy Demokrata-munkatárs pedig egy viccel is megpróbálkozott: "végül is, meleg idő van.” A lapbemutató után a Demokrata udvarán egy jól ismert tüntető is megjelent: a hasábnak öltözött lány ezúttal váltott is pár szót Kerényivel. A doboz most sem került le róla, és Kerényi is óva intette, mondván, ha lekerül, a tüntetőt be lehet majd azonosítani, tehát „nem lesz már független”.

Korábban többen is tüntettek a tervezett lap ellen

Sőt, az elején úgy tűnt, még Orbán Viktor miniszterelnök sem feltétlenül elégedett a tervekkel.