Balhés bíró vezeti a norvég–magyart

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

-

Az angol Mark Clattenburg lesz a játékvezető csütörtökön Oslóban, a Norvégia–Magyarország Eb pótselejtezős párharc első mérkőzésén.


A 40 éves Clattenburg segítői honfitársai, Simon Beck, Jake Collin, Simon Bennett, Craig Pawson és Jonathan Moss lesznek. Clattenburg öt évig nem vezethetett Everton-meccset, miután egy 2007-es, Liverpool elleni derbin elsőre sárga lapot mutatott fel Tony Hibbertnek, majd miután – igaz, röviden – beszélt Steve Gerrarddal, inkább pirosat adott az Everton focistájának. Ugyanazon a meccsen egy büntetőt is számon kért az Everton Clattenburgön, aki szerintük nem fújt a ráadás perceiben, amikor 2-1-re vezetett a Liverpool.

Tavaly januárban viszont az Everton nyert 2-1-re a Southampton ellen, akkor az utóbbi csapat vezetői nyújtottak be hivatalos tiltakozást Clattenburg ellen, és bocsánatkérést is követeltek tőle. A Soton két büntetőt kért számon a játékvezetőn, aki állítólag azt mondta Adam Lallanának meccs közben, hogy „nagyon más lettél, mióta angol válogatott vagy”.Clattenburgnek ezenkívül meggyűlt a baja Manchester mindkét csapatával, a Tottenhammel, valamint a Chelsea-vel. Ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy ész nélkül osztja a lapokat: átlagosan három sárgát ad meccsenként, és minden hatodik-hetedik meccsén állt ki valakit – volt olyan szezon is, amikor 34 meccsen összesen két pirosat adott.


Clattenburg sem a norvég, sem a magyar válogatottnak nem vezetett még meccset. Az oslói találkozó csütörtökön 20.45 órakor kezdődik, a visszavágót vasárnap, ugyanebben az időpontban rendezik a Groupama Arénában.