Balhé Göncz Árpád temetése körül

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Hiába volt Göncz Árpád végakarata, Mécs Imre nem mond beszédet. Azt állítja, megírta a szöveget, de a család letiltotta a politikai tartalmat.


Mécs Imre mégsem mond beszédet Göncz Árpád temetésén, hiába állt ez a volt államfő végakaratában. Mécs ezt a Facebook-oldalán közölte. Azt írta, a szervezők kérésére leírt beszédében foglalkozott égető nemzeti problémákkal is. „Mivel a család közölte, hogy ez így nem hangozhat el, én pedig beszédem lényegén nem kívánok változtatni, visszavonták az örökhagyó végakaratán nyugvó felkérésüket.”


Mécs egy kommentjében elárulta, hogy a családon a gyerekeket kell érteni.


Mécs Imre közleményeGöncz Árpád barátom és küzdőtársam holnapi temetésén nem fogok beszédet mondani. A szervezők kérésé...

Posted by Mécs Imre on Thursday, November 5, 2015

Mécs posztjához Wittinghof Tamás budaörsi polgármester is hozzászólt. Azt kérte Mécstől, írja át a beszédét, ne legyen benne aktuálpolitika. „Az nem a temetőbe való. Meg kell érteni a családot. Azon, hogy mit gondolna Árpi bácsi, nincs értelme moralizálni. Ha valakinek a kérése releváns, akkor egy családi magán temetésen a család kívánsága mindenek felett az. Miként az is, hogy Árpád Téged kért fel... Ezt össze KELL békíteni”.


Az ügyről Magyar Fruzsina, Mécs felesége is megosztotta gondolatait a nyilvános Facebook-oldalán. Különböző hozzászólásaiban azt írta, hogy
  • Mécs Imre nem egyeztette a beszédet a családdal. Eljutott hozzájuk a szervezőtől, aki a lefordításra hivatkozva kérte el.
  • A cenzúra nem csökkenti az indulatokat.
Illetve megosztotta egy harmadik szereplő kommentjét, amely úgy szól: „Szerintem Árpi bácsinak ez a búcsúztatójával kapcsolatos nem kívánatos fejlemény egész biztosan nem tetszene. Ő Mécs Imrét nem véletlenül kérte végakaratában sírjánál beszéd elmondására, mert pontosan tudta, hogy egy ilyen helyzetben Mécs Imre mit fog mondani. Ez nem csak egy baráti felkérés volt a részéről, hanem egy politikai döntés volt, ahogy az egész temetésére vonatkozó előírása is politikai döntés volt. Ez egy egyfajta üzenete volt Árpi bácsinak a túlvilágról az ellenfeleinek, és ezt nem tudni, ezt nem felismerni a szervezők és a család részéről az nem méltó Árpi bácsi szelleméhez.”


Ezt lehet még tudni Göncz Árpád temetéséről

Az életének 94. évében, október 6-án elhunyt Göncz Árpád temetése november 6-án, pénteken 15 órakor kezdődik az Óbudai temető 16-os parcellájánál, vagyis nem a Nemzeti Sírkertben, nem lesz állami protokoll, nem mond beszédet sem állami, sem parlamenti, sem kormányzati vezető. Orbán Viktor miniszterelnök ott lesz, Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita magánemberként vesz részt az eseményen, amelyre rendkívüli járatot és nagyobb buszokat indít a BKK. A temetésről a Duna TV közvetít.