Balesetveszélyes lehet az újfajta gyorsút

Fotó: MTI / Varga György

-

Állást foglalt a Magyar Autóklub az új útkategóriáról. Szerintük a gyorsforgalmi jelölés miatt túl nagy lesz a tempó.


Amint azt augusztus végén megírtuk, bővítené a gyorsforgalmi utak típusait a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az autópálya és az autóút mellé javasolt harmadik kategória az M gyorsút.

Az új útkategória kétszer kétsávos, fizikai elválasztással rendelkező, leállósáv nélküli útra vonatkozik, szintbeli útkereszteződésekkel (körforgalmú vagy jelzőlámpás csomópontokkal) és az autóutakra előírt egyéb, paraméterek csökkentésével, 110 km/óra sebességhatár engedélyezésével.


Az autóklub szakértői ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az így megépülő utak, "M" gyorsforgalmi út jelzéssel gyors hajtásra ösztönöznek és leállósáv hiányában, különösen a szintbeli útkereszteződések miatt fokozottan balesetveszélyesek.

Közleményükben azt írják, hogy veszélyesnek és szükségtelennek ítélik a 2x2 forgalmi sávos, szintbeli csomópontokkal és csökkentett paraméterekkel lefokozott "autóutakon" bármilyen gyorsút jelölésének alkalmazását. Szerintük az új útkategória jelölése a gépjárművezetők szempontjából veszélyes és szükségtelen.