Balesete után stabil a lengyel kormányfő állapota

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

A balesetet okozó autó sofőrje ellen vádat emeltek.


Beata Szydło miniszterelnök jól érzi magát, de még várnak rá vizsgálatok – mondta Rafał Bochenek lengyel kormányszóvivő. Az 53 éves Szydło péntek este szenvedett autóbalesetet. A kormányfő sofőrje előzés közben irányváltásra kényszerült, és járműve egy útszéli fának ütközött. A kormányfő „a közúti balesetekre jellemző zúzódásokat” szenvedett – mondta Bochenek.

Szydłót a baleset után az oświęcimi kórházban megvizsgálták, majd „saját kérésére, az orvosokkal való konzultáció után” mentőhelikopterrel a varsói katonai kórházba vitték.

A miniszterelnök teljesíteni tudja hivatali feladatait, de egy időre még kórházban marad. Még nem dőlt el, hogy a kedden esedékes kormányülést vezetheti-e.


A sofőrt is hazaengedik

A kormányfő sofőrjét remélhetőleg még szombaton hazaengedik az oświęcimi kórházból. A lengyel kormányőrségnek (BOR) a miniszterelnökkel egy kocsiban utazó tagjára Varsóban vár még orvosi vizsgálat.

A lengyel rendőrség szerint az előzött autó 21 éves vezetője elismerte felelősségét, és közúti baleset okozásával vádolta meg az ügyészség. A balesetet az ügyészség és a belbiztonsági hivatal vizsgálja. Mariusz Błaszczak belügyminiszter péntek este a BOR vezetőségi tanácskozását hívta össze, a baleset körülményeinek vizsgálatáról szombat délután tájékoztat.