Baldr: a lúzer isten, aki utoljára nevet

Fotó: wikipedia.org/CC-BY / István Hajdu

-

Baldr volt a legjóképűbb, legjobb testű, legkedvesebb és legbölcsebb a skandináv istenek között, viszont úgy alakult, hogy egy eldurvult bulin véletlenül kinyírták.


Baldr tejfölszőke, kékszemű, magas, izmos, szép arcú, tökéletes külsejű, állgödrös isten volt, a halhatatlanok és a halandók kedvence, a napot is elvakította szépségével, és a kanadai táblázatot is ő vezette minden évben. Annyira jó pasi volt, hogy Skadi, a biatlonos óriáslány, akinek ígértek egy férjet az istenek, és a lábfejük alapján választhatott magának közülük, szintén Baldrt akarta, de összekeverte a lábukat, és így Njördöt kapta meg. Ezt talán nem bánta meg Baldr, mert egy hozzá hasonlóan kedves és szeretetre méltó feleség, Nanna lett a társa. Baldrnak kezdetben nincs igazi funkciója, bár mindenkinek nagyon jó a közérzete attól, hogy ott van vele a szobában, ott sétál velük a túrán, hokiban is mindig őt választják először. Mivel ő a legbölcsebb, tanácsait meghallgatják ugyan minden vitás ügyben, de annyira túlontúl igazságos és elmés megoldásokkal áll elő, hogy azokat egyszerűen lehetetlen megvalósítani, például a videóbírót sem sikerült minden pályán bevezetni.

Baldr és Nanna Baldr és Nanna – Friedrich Wilhelm Heine metszete

De nem volt ezzel semmi baj, amíg jól érezte magát Baldr, mert ettől a többiek is jól érezték magukat. Egyszer viszont elkezdett rémálmokat látni: folyton az játszódott le előtte, hogy meghal, és már várják odalent az Alvilágban. Ez így már nem volt olyan frankó, mert ha Baldr meghalhat, akkor – amellett, hogy az önmagában sem buli, mert ki fog gólt lőni a hétvégén – bármelyik isten meghalhat, vagyis gyorsan a végére kellett járni a történetnek. Odin, a mindenes góré, nem mellesleg Baldr apja, föl is ült Sleipnirre, a nyolclábú (két lóerős) lovára, és levágtatott Hél birodalmába, hogy megnézze, mi a stájsz. Leérve látta, hogy nemcsak egy vadiúj, színarany bőrkanapé van beállítva Hél trónja mellé – valószínűleg leesett egy Scania platójáról –, de Baldr kedvenc mézsöre is ki van már töltve. Odin megrugdossa a sarokban belőve fekvő jósnőt, aki magához térve egy százkoronásért megerősíti, hogy tényleg Baldrt várják, és azt is elköpi, hogy kisöccse, Hödr lesz a gyilkosa.


Odin rögtön nyeregbe pattan, üt a lovon egy kettest, és visszazúz Asgardba, ahol kiadja Friggnek, Baldr anyjának, hogy azonnal induljon el minden élőlényt és élettelen tárgyat megesketni arról, hogy sosem bántja Baldrt – így az amúgy is vak Hödr talán mégsem tudja majd kinyírni saját bátyját. Frigg el is indul, alapos munkát végez, de valószínűleg hiányzott a vonatkozó bioszóráról, vagy nem forgatta eleget a növényhatározót, mert a fagyöngyre azt hiszi, hogy az is a fa része, így azzal nem állapodik meg külön, és ez végzetes hibának bizonyul. Miután Frigg végzett, mindenki megnyugszik, még Baldr is, és hatalmas bulit csapnak Asgardban, gyorsan leisszák magukat, úgyhogy lemennek a térre randalírozni. Baldrt kikötik egy mászókához, a száját kipeckelik, az meg csak röhög azon, hogy a többiek vihogva mindenféle fegyvert és kínzóeszközt próbálnak ki rajta a szikétől a légkalapácson át a lézerágyúig, de hatástalanul, egyik sem tudja megsebezni, hiszen így volt megbeszélve.


A bajkeverő Loki nem sokáig bírja, hogy ennyire jókedvű mindenki, úgyhogy odaoson az egyik lábáról a másikra álldogáló Hödurhoz, elváltoztatja a hangját és megkérdi tőle, hogy miért nem vág hozzá valamit Baldrhoz, mint a többiek. Azé, mer vak vagyok, bazeg, nem látod?! – feleli Hödr, majd hozzáteszi, hogy amúgy sincs fegyvere. Ezen ne múljon! Nesze, segítek dobni! – nyeríti Loki, majd a kezébe adja a fagyöngyből hasított vesszőt, ami Hödr kezét elhagyva úgy döfi át Baldr szívét, mint a villa a puhára párolt tőkehalfilét. Mindenki azonnal depressziós lesz és Radioheadet hallgat földön-égen, rögtön kifogy a D-vitamin a szervezetekből, és legszívesebben meghalnának. Viking hajós temetést rendeznek, Nanna szíve az Amazing Grace kezdőhangjai alatt megszakad, úgyhogy férje mellé teszik az égő hajóra, Odin varázsgyűrűjét is fia ujjára húzza. Mindenki sír, világvége-hangulat uralkodik el Asgardon, Odin pedig gyógyszerre iszik, mert tudja, hogy ahogy a dolgok állnak, lassan tényleg bekövetkezhet a kataklizma. Mivel látják, hogy ez így senkinek nem jó, és a hétvégén egyébként is meccs van, a vak Hödrt meg mégse állíthatják be centernek, leküldik Hermódot, az istenek követét Hélhez az alvilágba, hátha sikerül kialkudnia valamit.


Hél azt feleli, Hermódnak, hogy ha ez tényleg olyan frankó csávó, és mindenképp kell a csapatba, akkor sirassa meg minden élőlény és élettelen tárgy a világon, és akkor ő sem marasztalja tovább a pokolban. Baldr és Nanna annyira jó fej, hogy még a pokolból sem eresztik el ajándék nélkül a visszainduló Hermódot – így kerül vissza Odinhoz a gyűrűje, de a többiek is kapnak egy-egy Hard Rock Café Hél pólót. Az infó birtokában mindenki elkezd bőgni odafönt, és felszólítanak mindent és mindenkit – még a fagyöngyöt is –, hogy hullajtson könnyeket a legcsodálatosabb istenért. Amikor már úgy tűnik, mindenkinek a szemét csekkolták, hogy kellően piros-e (de nem azért, mert betépett), belebotlanak egy vén szipirtyóba – nyilván az átváltozott Loki az –, és ő már csak azért se hajlandó sírni. Thor egyik kezével már nyúl a Visine-ért, a másikkal meg az öregasszony torkáért, de az hirtelen lazaccá változik, és beugrik a legközelebbi vízesésbe. A Baldr-ügylet így meghiúsult, viszont ez volt az utolsó csepp a pohárban, Lokit elő kellett keríteni, és meg kellett büntetni. A legköcsögebb isten eközben él, mint hal a vízben, és miután az asgardi halhatatlanok szerencsétlenkednek egy sort – hálóval nem tudják kifogni a mocskot –, Thor saját kezével ragadja meg Lokit. A macsóisten nagyon bepipult, így nem csoda, hogy leviszi a bűnöst a föld alá, ahol a saját fia beleivel kötözi meg, az arca fölé meg kígyót akaszt, hogy annak a mérge csorogjon Loki arcába, rohadjon meg ott, ahol van.


Ugye, ilyen előzmények után nem meglepő, hogy Loki kiszabadulásakor hajlandó lesz az összes gonosszal szövetkezni, hogy az istenek vesztére törjön? Az istenek alkonyán a két erő egymásnak feszül, mindenki megöl mindenkit, az ég leomlik, a földet elnyeli a tenger, és leég a kocsma is. A tengerből viszont új, a korábbinál sokkal szebb és élhetőbb föld emelkedik ki, magasabb HDI-mutatóval, alacsonyabb rezsivel, jobb iskolákkal és szabad Tibettel. Az új világot a pokolból visszatérő Baldr fogja uralni Thor fiaival, a világégést átvészelő emberpár pedig újra benépesíti a földet. Hogy mindez majd később lesz, vagy túl vagyunk rajta, és már az új világot nyüstöljük, esetleg minden évben megtörténik a Nap halálával és újjászületésével, azt csak maga Baldr tudja. A sorozat korábbi részeit ide kattintva éri el.