Balatonra, magyar!

Fotó: MTI / Varga György

-

Szinte fürtökben lógtak az idén az emberek a balatoni hajókon.


Rendkívül sikeres volt a 170. balatoni hajózási szezon, a kompon 13 százalékkal, a menetrendi hajókon 11 százalékkal nőtt a forgalom – hangzott el a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) szezonzáró sajtótájékoztatóján kedden. Kollár József, a Bahart vezérigazgatója elmondta, a tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő cégnél két évtizedes lemaradást kell behozni, a modernizálás a tavaly elfogadott stratégia alapján zajlik.

Tavaly 2,4 milliárd forint volt az árbevétel, az adózás előtti eredmény pedig 116 millió forint – mondta Veigl Gábor gazdasági és stratégiai igazgató. Hozzátette, az idei terv 117,2 millió forint nyereség elérése, amit a társaság hozni fog. A fejlesztési igényekre tekintettel lévő tulajdonos önkormányzatoknak két éve 50, tavaly 30 millió forintos osztalékot fizetett a Bahart.

Négy fő fejlesztési területet határozott meg a stratégia, amelyek megvalósítása mintegy 15 milliárd forint forrást igényel. Az első a közforgalmi kikötők, a második a hajóflotta megújítása, a harmadik a Fonyód–Badacsony kompjárat megvalósítása, a negyedik pedig a következő évtizedek fejlesztéseinek alapjául szolgáló, kőberakóval ellátott ipari kikötő létesítése.Az idén a balatoni kompközlekedésben 14 éves rekord dőlt meg azzal, hogy egymilliónál is több utast és 370 ezer járművet szállítottak a járatok Szántód és Tihany között szeptember 25-ig. Ez az elmúlt év hasonló időszakához képest 120 ezerrel több utas, 44 ezerrel több jármű és 8 ezerrel több kerékpár. A személyhajókon az utasok száma meghaladta a 720 ezret, ami 69 ezres emelkedés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Ahhoz képest ugyanakkor nem túl olcsó a balatoni hajókázás. Egy Fonyód–Badacsony hajóút egy főre 1300 forint, a családi jegy pedig 3400 forint csak oda. A Tihany–Siófok túra egy főre 2000 forint, a családnak pedig 4800 forint.

A vállalat szerint a siker több tényező együttes eredménye: kedvező volt az időjárás, több turista érkezett az idén az üdülőrégióba, megújult és ügyfélbarátabb lett a társaság több szolgáltatása, köztük a menetrendje, valamint több új programhajót indítottak. A menetrend szerinti hajózás október 23-án véget ér, de a társaság a hajóindításaival még több Balaton-parti település rendezvényeihez, programjaihoz csatlakozik az ősszel. A komp egész évben közlekedik, amikor nincs befagyva a Balaton.