Balatoni kikötőben lát fantáziát egy tőkealap

Fotó: MTI / Varga György

-

Az X-Ventures Béta tulajdont szerzett a Balaton Dock Kft.-ben, mely cég a két újonnan épülő balatoni kikötő, az alsóőrsi és a balatonfenyvesi kikötő üzemeltetője lesz.


A két kikötő 2016 –ban nyit meg és összesen 590 helyet alakítanak ki bennük. A kikötőkben lehetőség lesz arra, hogy a hajók egész évben, minden kockázat nélkül a vízen maradjanak, amit a tavon ritkaságnak számító, jelenleg kevés kikötőben alkalmazott vízforgató rendszer garantál; ez biztosítja a befagyott Balaton esetén is a jégmentes vízfelületet a hajók körül - olvasható az X-Ventures közleményében.

Balatonfenyvesen a kikötő elkészülése után a móló végén személyhajó-kikötő is lesz, ahol a Keszthely és Badacsony közötti szakaszon közlekedő személyszállító hajók is kiköthetnek.

Arról, hogy miért kikötőbe fektette a pénzét egy kockázati tőkealap, Zsembery Levente, az X-Ventures vezérigazgatója beszélt: szerinte nagy az igény az új balatoni kikötők iránt, sok helyütt folyamatos a várólista. Ráadásul ez két prémium kikötő lesz és a tapasztalat azt mutatja, hogy egy jól működő kikötő olyan további szolgáltatásokkal bővíthető, amely komoly addicionális növekedési lehetőséget rejt magában.


Magas a kapacitáskihasználtság

A Balaton partján 24 településen összesen 74 kisebb-nagyobb, különböző típusú kikötő üzemel. Egy 2008-as felmérés szerint Magyarországon körülbelül 6000 hajót tartanak nyilván, közülük 5000 a Balatonon vesztegel.

A kikötőhelyek egyharmada a Balatoni Hajózási Zrt. (BH) tulajdonában van. A BH legutóbbi jelentése szerint kikötőiben néhány százalékkal tovább nőtt a bérlők száma. A cég 11 vitorláskikötőjében több mint 90 százalékos a kapacitás kihasználtsága.