Bal lábára lebénult a rendőrökre lövöldöző hungarista

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A férfi beszámítható, és nem a körúti robbantás miatt vonult ki hozzá a rendőrség. A politika az iszlám terrorizmus helyett már politikai terrorizmusról beszél.


Győrkös István állapota a műtét után jónak mondható, de a bal lábára lebénult mondta Léhner György, a férfi kirendelt ügyvédje a VS.hu-nak. A férfi a műtét után, a kihallgatása közben tudta meg, hogy megölt egy rendőrt. Védekezésül azt mondta, nem szándékosan lőtte fejbe.

Győrkösön kívül csak a felesége volt ott a házkutatáskor, amikor a férfi a rendőrök felé tüzet nyitott. Az ügyvéd szerint nem tisztázottak még a tűzpárbaj körülményei, de a védence azt mondta, hogy a sorozattal nem akart embert ölni. A hungarista férfin kívül mást még nem hallgatott meg a rendőrség, a felesége nem tett vallomást. A férfi beszámíthatóságát még nem vizsgálták, de az ügyvédje azt mondta, hogy a mentális állapotával biztosan nem lesz gond.


Próbálnak távol kerülni

Elterjedtek olyan hírek, hogy a körúti robbantás miatt tartottak házkutatást az évtizedek óta közismerten hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) vezetőjénél, de ezt a Központi Nyomozó Főügyészség cáfolta a VS.hu-nak.

A kormányzati kommunikáció viszont megpróbálja összekapcsolni a Jobbikot a szélsőséges csoportokkal. A mérsékeltebb hangnemmel próbálkozó, úgymond néppártosodó Jobbik a második parlamenti ciklusa óta igyekszik távolabb kerülni a radikális szubkultúrától.


Meg kell vizsgálni, hogy az a radikális jobboldali szervezet, amelynek a bőnyi rendőrgyilkos alapítója volt, kötődik-e parlamenti erőhöz

mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön a Kossuth rádióban.


A kormányzat érzékeny pontján támadja jobboldali ellenzékét. Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője barátjának nevezte Vonát, amit az utóbbi sem cáfolt. A Betyársereg emellett Orosz Mihály Zoltánnal, az érpataki polgármesterrel is jó kapcsolatot ápol. Tyirityán az MNA-nak öt évig tagja volt, a VS.hu-nak azt mondta, hogy az mozgalom 2012-es szakadása után már nem a Győrkös-féle vonallal tartotta a kapcsolatot.


Csalódtak benne

Egy szélsőjobboldali forrás azt mondta, hogy többen is a kritikátlan „oroszimádat mellett” egy pénzügyi elszámolási vita miatt fordultak el Győrköstől. A Munkáspárthoz és az oroszokkal szintén jó kapcsolatokat ápoló Thürmer Gyulához való közeledés is sok hungaristánál kiverte a biztosítékot. Később mind a Betyársereg, mind a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom már csak az Arcvonal másik szárnyával tartott közös rendezvényeket.A Jobbik politikája miatt már korábban is többen elfordultak a párttól, mert szerintük Vonáék már nem az eredeti célokat képviselték. Így született meg a nevében a görög neonáci Arany Hajnalra emlékeztető Arany Hajnal Párt. Elnöke Kisgergely András, akit Endrésik Zsolt parlamenti képviselővel együtt zártak ki a Jobbikból. Már a párt megalakulásakor bejelentették, hogy harcolni fognak a szabad fegyverviselésért.


Nevezhetnek, ahogyan akarnak, nem foglalkozom ezzel. Mi magyar és keresztény nemzeti szociális mozgalomként határozzuk meg magunkat

mondta Kisgergely András.


Az Origo szerint az MNA részt vett a Magyar Hajnal megszervezésében, ami szintén közrejátszhatott az MNA kettéválásában: a kiszakadt csoportok a Kisgergely-féle Magyar Hajnal alapítói között tűntek fel. A Magyar Hajnalról a 2014-es választások óta nem lehetett hallani, de jelenlétük egyértelmű nyitás a Jobbikból kiábrándult szélsőségeseknek.