Bal-eset Budapesten: a DK és az Együtt is lemosta az MSZP-t

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor / VS.hu / Zagyi Tibor

-

A kerületek többségében a szocialisták zárták a baloldali sort. Ám hárman összevéve is kikaptak a Fidesztől. Fel van adva a lecke az őszi önkormányzati választásokra.


A baloldalon egyfajta erőfelmérésként tekintettek a vasárnapi választásra. Egyrészt kiderült, hogy külön sem többek, mint együtt, másrészt általános jelleggel az is bukni látszik, hogy „az MSZP a baloldal legerősebb pártja”.

Megnéztük, 11 fővárosi kerületben az Együtt-PM, 9-ben a DK kapta a második legtöbb szavazatot, a szocialisták két kerületben tudtak „nyerni” az ellenzék pártjai között, Angyalföldön és Kispesten. Ott sem nagyon, mindkét helyen nagyjából három százalékkal maradt le a következő baloldali párt. A kerületek többségében a baloldali pártok között az MSZP volt a leggyengébb, volt, ahol megelőzte az LMP és a Jobbik is.

Sőt, a 23. kerületben a Jobbik lett a második a Fidesz-KDNP jelöltje mögött.

Ha nem darabra, hanem százalékra és szavazatszámra nézzük, akkor a Demokratikus Koalíció lett a második Budapesten, de csak kicsivel előzte meg az Együtt-PM-et. Mindkét párt mintegy 8-8 ezer vokssal kapott többet az MSZP-nél.

Forrás: Nemzeti Választási Iroda Forrás: Nemzeti Választási Iroda Forrás: Nemzeti Választási Iroda Forrás: Nemzeti Választási Iroda

Az őszi önkormányzati választáson ugyan a baloldali pártok között nem lesz olyan nagy és koordinált együttműködés, mint volt az országgyűlési előtt, ám nagy kérdés, a fővárosnak hogyan vágnak neki: lesz-e közös főpolgármester jelölt. Az MSZP jelenlegi hivatalos jelötjéért – finoman fogalmazva – sem a DK, sem az Együtt-PM nem rajong - és a vasárnapi eredmények láttán úgy tűnik, már nem is muszáj nekik.