Bakondi: Nincs konkrét terrorfenyegetettség

Forrás: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint marad a korábban elrendelt közepes (3-as) terrorkészültségi fokozat.


Bakondi György az M1 aktuális csatornának nyilatkozva furcsállta, hogy „a kis Macedónia" védelmezi az Európai Unió külső határát a nem csökkenő migrációs nyomással szemben.

A belbiztonsági főtanácsadó beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában is, ahol azt mondta, hogy a schengeni övezetet bővíteni kellene Bulgáriával. Ez azért lenne jó döntés, mert így nem egyedül Macedóniának kellene megállítania a tömeges migrációt - tette hozzá.


Az EU-tagállam Bulgária nem tagja a schengeni övezetnek. Törökországgal közös határán a balkáni állam egy harminc kilométer hosszú szögesdrótkerítést épít, hogy megakadályozza az illegális határátlépést, bár az unió legszegényebb tagállama jelenleg nem része a menekültek által használt balkáni útvonalnak.


Péterfalviék is besegítenek

Adatvédelmi ajánlást készít a terrorveszélyhelyzetre a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) - közölte Péterfalvi Attila az M1 aktuális csatornán .

A NAIH elnöke elmondta, hogy az ajánlást a napokban teszik közzé, és arról szól majd, hogy ilyen különleges jogrend idején, amikor az alapjogokat a szokásosnál jobban lehet korlátozni, melyek ennek a határai, valamint a kormánynak hogyan kell utólag elszámolnia a terrorveszélyhelyzet időszakával.