Bajorországot is megosztja Orbán meghívása

Forrás: Orbán Viktor Facebook

-

Lehet, hogy Európában sokat kritizálják a magyar miniszterelnököt, de a bajor kormánypártnak szimpatikus, amit a menekültügyben tesz. Olyannyira, hogy még a frakcióülésükre is meghívták. A helyi ellenzék tiltakozik.


A bajor kormánypárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) kihelyezett frakcióülésének vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök. A frankföldi Banz kolostorban tartott, zárt tanácskozáson főként a menekültkrízis megoldásáról volt szó, a magyar kormányfő Facebook-oldalán egyenesen azt írta: „Európa jövőjéről” tárgyaltak a bajor testvérpárttal. Horst Seehofer, a CSU elnöke, bajor tartományi miniszterelnök már korábban bírálta Angela Merkel szövetségi kancellár szerinte hibás menekültügyi politikáját.

A CSU-frakció vendége volt Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője is, aki a Twitteren közvetített üzenetek tanúsága szerint arról beszélt, hogy Európa nem képes minden menekültet befogadni, és az sem lehet, hogy menekültek százezrei, ráadásul részben ellenőrizetlenül vonuljanak keresztül-kasul a kontinensen. Weber kritizálta a schengeni külső határok védelmét, és azt javasolta, vegye át az EU a parancsnokságot, és tegyék hatékonyabbá az ellenőrzést.


Orbán találkozott Edmund Stoiber korábbi bajor kormányfővel is


Orbán meghívását provokációnak nevezték a helyben ellenzékben lévő, de Berlinben a CSU-val és a CDU-val együtt kormányzó szociáldemokraták (SPD). A párt plakátokkal tiltakozott a frakcióülés helyszínén, az egyik ilyen plakáton úgy ábrázolják Seehofer miniszterelnököt, mint gyereket, aki a nála jóval nagyobb, „Európa, kösz, nem!” feliratú pólót viselő Orbán kezét fogja a szögesdrót előtt. A szöveg szerint „Orbán Viktor nem lehet példakép Bajorország számára”.Thomas Kreuzer CSU-frakcióvezető viszont védelmébe vette Orbán meghívását. Egy korábbi, helyi tévéműsorban azt mondta: a magyar kormányfő csak azt teszi, amit az EU-szerződés Magyarországtól elvár, vagyis védi a külső határt, nem úgy, mint más államok.

Orbán és Horst Seehofer fél egykor tartanak sajtótájékoztatót. Este a magyar miniszterelnök az EU állam- és kormányfőinek brüsszeli, informális csúcstalálkozójára hivatalos, ahol a meghívó szerint a menekültválság hosszabb távú megoldási lehetőségeiről egyeztetnek.


A Zöldek is tüntettek Orbán ellen

Die CSU macht sich zum Komplizen mit einem, der Stacheldrahtzäune baut und Flüchtlinge zusammenknüppelt. Herr Seehofer: Viktor #Orban ist kein Vorbild für Europa!

Posted by Anton Hofreiter on 2015. szeptember 23.