Bajorország is bevezetheti a menekülteknek a tranzitzónát

Fotó: MTI/MTVA / Sven Hoppe

-

Közel 170 ezer ember érkezett egy hónap alatt a déli német tartományba, amelynek konzervatív kormánya már a magyarországiakhoz hasonló korlátozásokat fontolgat.


Szeptember eleje óta 169 408 menedékkérő érkezett Bajorországba a hivatalos adatok szerint – közölte Horst Seehofer, tartomány miniszterelnöke kedden Münchenben. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter pedig Berlinben arról beszélt, hogy a menedékkérők számát tekintve az idei szeptember évtizedes rekordhónap lehet.

Horst Seehofer a bajor tartományi kormány ülése után azt mondta: a következő időszakban még tovább erősödhet a menekülthullám a közelgő hideg hónapok miatt, és mert sok Németországba készülő ember megpróbálhat még az idén eljutni az országba, tartva attól, hogy később kevésbé lesz valószínű a befogadása.

Seehofer köszönetet mondott Joachim Gauck államfőnek vasárnapi beszédéért, amelyben a szövetségi elnök kiemelte, hogy Németország befogadóképessége nem korlátlan. A bajor kormányfő hangsúlyozta, hogy „hasonló jelzésekre” van szükség a szövetségi kormánytól, és megjegyezte, hogy nem tapasztalni ilyen jelzéseket.

A müncheni vezetés három eszköz alkalmazását mérlegeli a menekülthullám korlátozására – mondta Seehofer. A részletekről csak annyit mondott, hogy közöttük van az úgynevezett tranzitzóna intézményének bevezetése a határokon. Erről Seehofer pártja, a konzervatív CSU parlamenti (Bundestag) képviselőinek vezetője, Gerda Hasselfeldt egy keddi lapinterjúban azt mondta, hogy ki kell terjeszteni az úgynevezett repülőtéri eljárást, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy tranzitzónákat jelölnének ki az országhatárnál. A menedékkérőknek ezekben az övezetekben kellene megvárniuk, hogy a hatóságok megvizsgálják, jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására Németországban.

Sajtóértesülések szerint a bajor kormány azt is mérlegeli, hogy befogadási moratóriumot rendel el, vagyis nem enged be a tartományba más uniós tagországból érkező menedékkérőket, vagy pedig valamennyi új érkezőt rögtön továbbküld más tartományokba. Seehofer október 15-én ismerteti majd kormányának a menekültválság ügyében kialakított álláspontját a tartományi törvényhozásban.

Közben Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón a belügyminisztérium szóvivője, Johannes Dimroth nem volt hajlandó kommentálni a Bild című lap értesülését, amely szerint szeptember eleje óta naponta átlagosan 10 ezer menedékkérő lép be az országba. A tárcának ugyan vannak kimutatásai, de ezek között az utóbbi hetekről nincsenek pontos és ellenőrzött, összefoglaló jellegű adatsorok, amelyeket érdemes volna nyilvánosságra hozni. Napi vagy heti szintű adatokat pedig szerinte egyáltalán nem érdemes közölni, mert nem segítik a véleményalkotást és nem viszik előre a politikai vitát, hiszen jelentősek az ingadozások, és így csak hosszabb időtávot áttekintve lehet kiegyensúlyozottan megítélni a folyamatokat.