Bajnokok Ligája: pénz kontra pénz

Fotó: Getty Images / István Hajdu

-

Ha a Bajnokok Ligáját átkeresztelnénk Trezorok Ligájára, a Paris Saint-Germain és a Chelsea alanyi jogon indulhatna. A tőkével alaposan beinjekciózott két klub egymással játszik a BL szerdai negyeddöntőjében, tehát egyikük gazdasági igazgatója fancsali képpel prezentál majd a szezon végi büdzséértékelésen.


José Mourinho dicsérte a PSG-t. A Chelsea menedzsere jelenlegi munkaadójához hasonlította a mai ellenfelet, külön kiemelve, hogy annak idején Roman Abramovics hasonló invesztációt hajtott végre a londoni egylet élén. Szerinte a focitörténelem legfontosabb befektetései közé tartozott ez, amivel lerakta az európai labdarúgás egyik legerősebb klubjának alapjait. A párizsiak ezen a kitaposott ösvényen indultak el, köszönhetően a töménytelen mennyiségű lóvénak és a Laurent Blanc-vezette kiváló szakmai munkának (lásd: komoly igazolások). Mindez azért érdekes, mert Mourinhónál ritkán alkalmazott tevékenység az ellenfél dicsőítése. Ha viszont megpróbálunk a sorok között olvasni, mindjárt más lesz a helyzet. Amennyiben az oda-visszavágós párharc során kiejtik a PSG-t, az elhangzottakra hivatkozva alaposan felértékelődik a Chelsea sikere, hiszen elmondhatja, milyen fantasztikusan erős csapatnál volt jobb az övé. Ha meg kiesnek, na bumm, ő elmagyarázta előre az okait. A piros-kékek nagyemberével, Zlatan Ibrahimoviccsal egy szezonon át dolgozott együtt az Internél. Ibra 2009 nyarán elhagyta a milánói csapatot, hogy „Barcelonába menjen BL-t nyerni”, ami nem igazán jött össze, sőt Mourinho Intere a sorozat elődöntőjében éppen Ibrahimovic Barcáját búcsúztatta. Azon a két mérkőzésen egy kihagyott helyzeten kívül momentumai sem voltak Zlatannak.  A portugál szájhős akkor azt nyilatkozta, tisztában van vele, hogyan lehet leradírozni a pályáról a hozzá hasonló középcsatárokat. Kell hozzá két, összeszokott párost alkotó bikaerős középhátvéd, akik fizikálisan is képesek terrorizálni az ellenfelet. John Terryre és Gary Cahillre igaz mindkét tétel: kizárólag sérülés vagy eltiltás miatt hiányoztak a kezdőből, amúgy egymás mellett tolták végig az egész idényt és a jelek szerint bírják még erővel. FBL-US-ITA-INTER-BARCELONA-IBRAHIMOVIC - „Zlatan Ibrahimoviccsal könnyű együtt dolgozni, mert szeret melózni. Fantasztikus volt őt edzeni. Barátok vagyunk és azok maradunk, de este mindketten győzni akarunk” – mondta korábbi tanítványáról a Special One. Egyébként különleges emléke fűződik a párizsi kirakatcsapathoz: 2004 szeptemberében a PSG ellen ült először a Chelsea padján Bajnokok Ligája mérkőzésen a 3-0-ás győzelem alkalmával. A Puskás-díjas svéd mellett tele van a Párizs kerete Chelsea-szempontból kellemetlen futballistákkal. Hátul a világ top3-as középhátvédje, Thiago Silva járőrözik és mivel Samuel Eto’o sérülés miatt nem bevethető, a Chelsea-be igazolása óta csak szerencsétlenkedő Fernando Torres eltakarítása aligha okoz neki különösebb gondot. Középen a francia labdarúgás ügyeletes Makéléléje, Blaise Matuidi apríthatja Ramireséket az ugyancsak ex Mourinho-nebuló Thiago Mottával, elöl pedig az eurócsilliárdokért igazolt Edinson Cavani keserítheti meg Cahillék kilencven percét. Paris SG-Chelsea, szerda, 20:45, Digi Sport 2.

Pénz akad dögivel a másik párosítás egyik felénél is, elég ha a Real Madrid által nyáron igazolt Gareth Bale-re gondolunk. A szélsőért kifizetett közel százmillió euróból Adriano Galliani, a Milan híresen „kukázós” igazgatója egy teljes keretet össze tudna vásárolni és még maradna zsozsó mindenkinek saját lakásra, kocsira. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 24 esztendős walesi gyalogkakukk elég szépen dolgozza le az árát: a bajnokságban 12, a Bajnokok Ligájában négy gólnál jár és az előkészítésben ugyanúgy hasznos. Az angol-francia csatával ellentétben Dortmundban két rohanós-játszós csapat találkozik, gyakorlatilag nullára redukálva az unalmas meccs lehetőségét. A világ öt leggyorsabb labdarúgója közül mindjárt három (Ronaldo, Bale, Aubameyang) sebességét tesztelhetjük a képernyőn keresztül mi szerencsésebbek, mert akik a pályán találkoznak a három futóbolonddal, bizonyára eltekintenének ettől a lehetőségtől. Real Madrid CF v FC Schalke 04 - UEFA Champions League Round of 16 - A szokás szerint sérülések miatt foghíjas dortmundi védelemnek komoly problémái lesznek a Ronaldo-Bale páros tagjai közül azzal, amelyik a Borussia bal oldalát támadja. Marcel Schmelzer hiányában a rutintalan Erik Durmra vár a Bud Spencer nehézségű feladat, hogy valahogy megállítsa a területére tévedőt. A Madrid játékának sebességét Jürgen Klopp egyaránt kiemelte, hozzátéve, hogy a Bayern München és a Barcelona mellett a Real a legerősebb csapat a Földön. Ehhez nem kell a Dortmund vezetőedzőjének lennünk, hogy tudjuk, ahhoz viszont igen, hogy ki pótolja eltiltás miatt hiányzó Robert Lewandowskit. Valószínűleg az egy sorral előrébb tolt Marco Reus próbálja túlélni az estét Pepéék szorításában. A túloldalon nincs különösebb probléma, Carlo Ancelotti teljes csapattal mehet neki a 2013-as döntősnek és ha tartja magát a sajtótájékoztatón ígért támadó harcmodorhoz, tényleg nagy meccset fogunk látni. Real Madrid-Dortmund, szerda, 20:45, Digi Sport 1.