Bajnaiék felnyomták a kis pártokat – az ÁSZ pontosítást kért

Fotó: MTI/Soós Lajos / MTI/Soós Lajos

-

Szigetvári Viktor az Együtt-PM-től májusban kérte az Állami Számvevőszéktől, vizsgálja meg a parlamentbe be nem jutott kis pártokat.


A levélben viszont nem volt „konkrét tényállítás”, ezért az ÁSZ főtitkára levélben kért pontosítást Szigetvári Viktortól. Azt is közölnie kell, hogy indítványa „tényállításon vagy feltételezésen” alapul-e.

Szigetvári Viktor megkeresésünkre elmondta, a pártszövetséget még nem értesítette az ÁSZ erről, a szervezet hozzáállását akadékoskodónak tartja. Szerinte a levele alapján már elrendelhető a vizsgálat.

A levélben tulajdonképpen csak egy kérést fogalmazott meg – hogy ellenőrizze az ÁSZ a pénzfelhasználást –, és felsorolta mind a 14 pártot, amely kapott kampánypénzt, de nem jutott be az országgyűlésbe

A politikus a VS.hu-nak azt mondta, kiegészítik a levelet, bár álláspontja szerint nekik nem kell bizonyítani semmit, a jelzés elég. Azt írják majd, hogy egy-két pártot kivéve kampánnyal nem találkoztak. Így itt „érdemben felmerül”, mire költötték az állami pénzt. A nem „bizniszpártoknál” pedig a felelős gazdálkodás igénye alapozza meg az ellenőrzést - érvelt Szigetvári.

Jogsértéssel mindenesetre senkit sem gyanúsítanak. Úgy értelmezte, ha az ÁSZ nem indít vizsgálatot, cinkosan közreműködik az átláthatatlanság fenntartásában.


ÁSZ: Egy igen elég

A VS.hu megkeresésére az ÁSZ közölte, bár a törvény nem szabályozza, mi minősül bizonyítási indítványnak, a bírói gyakorlat szerint bizonyítási indítványt valamely konkrét állításra vagy feltételezésre tesznek. Ezért az ÁSZ azt akarja egyértelműsíteni, hogy Szigetvári Viktor azt „állítja vagy feltételezi, hogy a levelében felsorolt jelölő szervezetek a kapott állami támogatások felhasználása során teljesített kifizetések mögötti gazdasági események nem valódiak”, és ezért kezdeményezi-e a vizsgálatot. Ha „igen” a válasz, azonnal előkészítik az ellenőrzést.


szavazatok_ára

Az Állami Számvevőszék csak a parlamentbe jutott pártok kampányköltéseit ellenőrzi automatikusan, a kis pártok esetén ezt külön kérésre teszi csak meg. Július 6-a a határidő, amíg a többi induló kezdeményezheti az eljárást.

Idén változtak a kampányfinanszírozási szabályok: az a párt már kapott állami pénzt, amelyik 27 jelöltet indított. Minél több volt a jelölt, annál több pénzhez jutottak. Korábban civil szervezetek aggódtak: véleményük szerint baráti társaságok nem túl nagy ráfordítással sok pénzhez juthattak.

Több párt esetében felmerült, másolt aláírással tudtak listát állítani. Az érintettek ezt cáfolták, a rendőrség még nyomoz. Egy ügy már bíróság előtt van, de azt nem árulják el, kié.