Bajnai szlovákiai szövetségest talált

Fotó: Fotó: MTI/Komka Péter / Béla Fotós

Bajnai Gordon Bugár Bélával találkozott Pozsonyban. Arról beszéltek, hogy szorosabbra fűznék a kapcsolatot pártjaik közt, harcolnának a szélsőségesek ellen és megoldanák a kettős állampolgárság kérdését is.


Az Együtt 2014 és a Most-Híd jövőbeni együttműködési lehetőségeiről beszélt csütörtökön a két párt vezetője, Bajnai Gordon és Bugár Béla Pozsonyban. A két politikus szerint együttműködésük több területen is „gyümölcsöző lehet” - áll a Most-Híd közleményében. Találkozójukon egyebek mellett szó volt a kisebbségi iskolák fejlesztéséről és arról, hogy a szlovák szaktárca által előkészített közoktatási törvény miatt az alacsony diáklétszámú vidéki iskolák – magyar oktatási nyelvű intézményeket is beleértve – bezárhatnak. Bugár Béla szerint több szlovákiai magyar iskolát hátrányosan érintett, hogy Magyarország már más módszer szerint fizeti ki az oktatási-nevelési támogatásokat. A Bethlen Gábor alapkezelő Zrt. 2011 óta nem az az oktatási intézmények szülői szövetségeinek, hanem közvetlenül a szülőknek folyósítja a támogatást. Szó volt arról is, hogy a két párt együttműködne a „szélsőséges erők elleni harc”-ban, és ugyancsak rendeznék a kettős állampolgárság kérdését, mivel Bugár szerint a miniszterelnöki találkozókon „vállveregetésen kívül nem történik semmi”. Fotó: MTI / Komka Péter


Bajnai szlovák szövetségese egyébként az Európai Néppárt tagja lett, hiába próbálta ezt megakadályozni a Fidesz, valamint a szintén szlovák Magyar Közösség Pártja. A Fidesz utóbbit tekinti szövetségesének. Az MKP és a magyar baloldal „jó viszonyát” példázza a volt alelnök 2004-es mondása, miszerint az egyik Magyar Állandó Értekezleten végre "elvált a szar a víztől".