Bajnai nem ül be a Parlamentbe, az Együttnél is tisztújítás lesz

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

-

Az Együtt-PM szövetség vezetője lemond mandátumáról. A választási vereség miatt az Együtt elnöksége is új vezetőséget választ.


A parlamenti mandátumot átveszi ugyan Bajnai Gordon, de utána lemond arról, valaki javára. Az Együtt-PM szövetség vezetője nem a választási vereség mértéke miatt döntött így. A politikus szerint Orbán Viktor ellenzéke amúgy is a parlamenten kívül szerveződik. Az Együtt elnöksége is teljes tisztújítást kezdeményez az Európai Parlamenti választások után. Szövetségese, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, Karácsony Gergely kedd reggel jelentette be ugyanezt. Ők szintén megvárják az EP-választást. Bajnai Gordon a mostani kampányban aktívan részt vesz, de az Európai Parlamentbe sem akar beülni. A PM egyébként azt is közölte, nem támogatja Horváth Csaba MSZP-s politikus főpolgármesteri jelöltségét. Ezzel kapcsolatban Bajnai Gordon szerint az együttműködés fontos tanulsága, hogy a legalkalmasabb jelöltet kell megtalálni ahhoz, hogy az Orbán Viktorral szemben álló világ ne veszítse el a fővárost. Náluk a jelölt keresése „folyamatban van.”


Mesterházy nem mond le

Az MSZP elnöke hétfő este, az ATV-ben beszélt arról, az elnökség felhatalmazása az önkormányzati választásokig tart, részben ezért nem mond le. Másrészt azért sem, mert 20 százalékkal többen szavaztak rájuk, mint 2010-ben, és ötször annyi (10) egyéni jelöltjüket választottak meg. Beszéltünk olyan MSZP-s politikussal, aki szerint a választási vereség után Mesterházynak illett volna felajánlania a lemondását, bár személyi kérdésekkel akkor is csak az EP-választás után lehetett volna foglalkozni. Forrásunk azt kizártnak tartotta, hogy az elnökségben vetné fel valaki Mesterházy távozását. A DK is EP választás után értékeli a vereség okait. Fodor Gábor, a Liberális Párt vezetője a kudarc mellett jelentős sikerként értékelte, hogy pártja bejutott a Parlamentbe. Fodor a liberálisok közül egyedüliként, a közös lista negyedik helyéről jutott be az Országgyűlésbe.